Pakhuis Delft
Image default
Zakelijke dienstverlening

Het verschil tussen animaties van vroeger en nu

Het verschil tussen animaties van vroeger en nu

Het fenomeen animatie is iets dat al heel lang bestaat. Vroeger kende het alleen wel een stuk minder toepassingen dan vandaag de dag. Het werd toen vooral toegepast in grappige tekenfilmpjes voor kinderen.

Uiteraard werden de animaties uit die tijd (we hebben het dan over het begin van de 20e eeuw) getekend aangezien computers nog lang niet bestonden.

In Amerika zette Windson McCay in 1911 de eerste stappen op animatiegebied. Bekijk hier een van zijn filmpjes. Je zult zien dat het voor die tijd wellicht behoorlijk geavanceerd was, maar als je het vergelijkt met de mogelijkheden die we vandaag de dag hebben is het uiteraard behoorlijk eenvoudig.

Animaties aan de hand van tekeningen  

De eerste animaties werden gecreëerd aan de hand van tekeningen, want ook de fotografie was toentertijd nog niet zo ontwikkeld als dat het nu is. De techniek die toen veel werd toegepast is dat men de tekeningen die werden gemaakt in een soort rad plaatsten en dat lieten draaien. Daardoor ontstond een vloeiende beweging.

Een van de bekendste animaties van vroeger is Steamboat Willy. Deze tekenfilm stamt uit 1928 en is gemaakt door de wereldberoemde Walt Disney. Dit bracht een schok teweeg en men stond versteld van de mogelijkheden.

Animaties vandaag de dag  

Iedereen snapt dat de allereerste animaties behoorlijk verschillen ten opzichte van de animaties die we vandaag de dag kennen. Dat verschil zit hem natuurlijk vooral in de mogelijkheden die vormgevers tegenwoordig hebben. Er zijn zoveel verschillende technieken die kunnen worden toegepast en effecten die uit de kast kunnen worden getrokken om een spectaculaire animatie neer te zetten. Vroeger bestond dat uiteraard allemaal niet.

Maar vergeet ook niet de doeleinden waarvoor animaties tegenwoordig gemaakt worden. Vaak worden animaties namelijk ingezet in voorlichtingscampagnes. Op een educatieve manier dus, zou je kunnen zeggen. Terwijl de allereerste animaties vooral een bron van vermaak waren.

En dan is er natuurlijk nog de manier van verspreiden. Mensen waren vroegen nog afhankelijk van de bioscoop om een animatie te kunnen zien. Het gemiddelde huishouden had thuis nog geen televisie. Dat gebeurde pas op grote schaal na de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is er social media en heeft iedereen via zijn telefoon toegang tot wat dan ook. Logisch dus dat animaties voor verschillende doeleinden worden ingezet. De doelgroep is namelijk een stuk makkelijker te bereiken.

Donker Media vertelt jou graag meer over animatie  

Wil jij meer weten over wat er op animatiegebied allemaal mogelijk is vandaag de dag? Vraag het Donker Media. We vertellen je er graag over. Meer interesse in een infographic laten maken? Dat kan ook bij Donker Media.