Pakhuis Delft
Image default
Bedrijven

Hoe koop je als starter nu een huis?

Voor starters wordt het steeds moeilijker om nog aan een huis te komen. Huizen vliegen voor torenhoge prijzen over de toonbank en dat terwijl er ook steeds minder geschikte huizen voor starters op de markt komen. Hoe krijg je als starter toch een voet tussen de deur? En wat zijn de beste tips om als starter nu een huis te kopen? Ook Delft speelt dit, schakel daarom altijd een makelaar in Delft in om je goed te laten adviseren.

Wie vallen onder ‘starters’ op de woningmarkt?

Je bent een starter op de woningmarkt als je tussen de 18 en 35 jaar oud bent. Daarnaast moet je op zoek zijn naar je eerste eigen huur- of koopwoning. Omdat je als starter niet te veel verdiend, heb je vaak maar een startsalaris. Gelukkig heb je wel een kans om snel meer te gaan verdienen. Ten slotte moet de totale koopsom van je toekomstige woning onder de NHG-grens vallen. Vanaf 2021 is deze vastgesteld op 325.000 euro. Als je energiebesparende voorzieningen wilt treffen, kun je een hogere hypotheek aanvragen. Deze komt neer op maximaal 344.500 euro.

Hoe verhoog je je kansen op de huizenmarkt

Een goede financiële basis is het belangrijkste wanneer je op zoek gaat naar je eerste koopwoning. Hiervoor zijn drie belangrijke pijlers in het leven geroepen:

  1. Je financiële zwakheden
  2. Je financiële mogelijkheden
  3. Je financiële vermogen opbouwen

Hoe beter je deze pijlers hebt geïdentificeerd of verbeterd, hoe groter de kans is dat jij binnenkort eigenaar bent van je eerste woning. Om dit te kunnen doen, bespreken we elke pijler even in iets meer detail.

Je financiële zwakheden

De hoogte van je hypotheek is als starter grotendeels afhankelijk van je inkomen en dat van je eventuele partner. Toch is hierbij nog een ander belangrijk onderdeel, namelijk al je schulden. Door in kaart te brengen welke schulden je hebt, hoe hoog deze zijn en hoeveel rente je hierover betaalt, kun je al je zwakheden in kaart brengen.

Denk bij schulden niet alleen aan leningen bij de bank. Ook andere dingen kunnen hieronder vallen, zoals private lease auto’s, creditcards, spullen zoals mobiele telefoons die op afbetaling zijn gekocht en je studieschuld.

Je financiële mogelijkheden

Als je je schulden in kaart hebt gebracht en begonnen bent om deze af te betalen, kun je vooruit kijken naar de financiële mogelijkheden die je hebt. Hiervoor is met name je salaris belangrijk. Dit bepaalt namelijk verder hoe hoog de hypotheek is die je kunt aanvragen. Met een hypotheekadviseur kun je hierover sparren om te bepalen welke hypotheek voor jou het voordeligst is, maar vooral hoe hoog je hypotheek mag worden.

Je financiële vermogen opbouwen

Met meer vermogen wordt het uiteindelijk makkelijker om een huis te kunnen kopen. Zorg daarom dat je voldoende geld spaart. Je kunt dit op een spaarrekening zetten, al levert dat je tegenwoordig weinig op. Je zou daarom beter kunnen beleggen of investeren met dit geld, al loop je hier wel het risico dat je (een deel van) je inleg verliest. Kies dus zelf welke optie bij jou past en bouw zo veel mogelijk vermogen op.

De startershypotheek: hoe zit dat?

Omdat starters het op dit moment zo moeilijk hebben, kun je een zogeheten startershypotheek afsluiten. Deze komt nog bovenop de maximale hypotheek die je kunt afsluiten. Stichting SVn, die zich inzet voor goede huisvesting binnen Nederland, heeft deze lening opgezet. Het voordeel is dat je geen maandlasten over deze lening hoeft te betalen tot het moment dat je inkomen dit weer toelaat. Deze startershypotheek kan in sommige gevallen net doorslaggevend zijn of jij je ideale starterswoning wel of niet kunt kopen. Controleer dus zeker of je in aanmerking kunt komen voor zo’n lening. Op deze markt is alles mooi meegenomen, dus ook zeker deze startershypotheek!

Bron: Easie.nu