Pakhuis Delft
Image default
Verbouwen

Hoe maak je zelf een tuinhuisje?

Een tuinhuisje mag eigenlijk in geen enkele tuin ontbreken. Een tuinhuisje is niet alleen heel handig, het geeft een tuin ook nog eens een leuke, sfeervolle uitstraling. Er zijn twee manieren om aan een tuinhuisje te komen; u kunt het laten doen of u kunt er zelf eentje maken. Voor die laatste aanpak geven we graag wat tips.

De aanpak

U heeft het langst plezier van uw tuinhuisje als u ervoor zorgt dat het op een goed fundament staat. Voor tuinhuisjes worden veelal fundamenten van betontegels gebruikt. Maar u kunt hiervoor ook bijvoorbeeld oude terrastegels nemen. Deze zijn soms gratis op te halen bij mensen die hun tuin opknappen. Houd aanbiedingen in de gaten en scoor ze tegen een lage prijs. De tegels moeten gelegd worden op tenminste 20 centimeter vlak, aangestampt zand. Dat zorgt voor de stevigheid. Is er geen stevige basis, dan is de kans dat het huisje gaat verzakken erg groot. Het is ook mogelijk om een fundament te maken met hardhouten palen. Die moeten stevig ingegraven worden om voldoende stevigheid te bieden, en kunnen worden vastgeklonken d.m.v. snelbeton

Prefab of helemaal zelf maken

De volgende stap is het huisje zelf. Hiervoor zijn ook twee mogelijkheden: u kunt een tuinhuis op maat kopen dat u zelf plaatst, maar u kunt ook helemaal zelf een tuinhuis bouwen. Dan begint u met een geraamte van balken. Teken het eerst goed uit, zodat u precies weet welke balken waar geplaatst moeten worden. Voor de stevigheid is het verstandig om de balken niet verder dan 30 centimeter uit elkaar te plaatsen. Houd ook rekening met een deuropening; die moet tenminste 90 centimeter breed zijn. Een deur is zelf te maken, maar u kunt ook een deur hergebruiken. In dat geval is het handig om rekening te houden met die maten, zodat de deur uiteindelijk niet echt bijgewerkt hoeft te worden.

Plaats de planken

Nu het geraamte staat, is het alleen nog een kwestie van afwerken. Nu gaat het snel; veranderingen zijn direct zichtbaar. Gebruik rabatdelen om op de balken te monteren. Begin altijd beneden en controleer zorgvuldig met de waterpas of alle delen daadwerkelijk recht geplaatst zijn. Een kleine verschuiving in de onderste delen kan al zorgen voor een groot verschil bovenin. Stapel de rabatdelen op elkaar en tik ze indien gewenst nog even aan met een hamer. Tip: houd bij het aanschaffen van de planken rekening met de afstand tussen de balken en zorg ervoor dat u zo min mogelijk zaagafval heeft. Elk rabatdeel moet op een balk beginnen én op een balk eindigen. Als uw tuinhuisje 1m80 breed is, dan is het het handigst om ook planken van 1m80 aan te schaffen. U heeft dan helemaal geen zaagverlies.

De afwerking

Het tuinhuisje ziet er al behoorlijk netjes uit, maar heeft natuurlijk nog een afwerking nodig. Hang voorzichtig de deur af en let er goed op dat u scharnieren gebruikt die het gewicht van de deur probleemloos kunnen dragen. Denk daarnaast na over een dakbedekking; het makkelijkst is het plaatsen van dakleer, dakshingles of EPDM-folie. Hiervoor monteert u eerst stevige dakdragers (verticaal) en dakplanken (horizontaal). Die zorgen ervoor dat de constructie stevig genoeg is om na verloop van tijd niet door te buigen. Plaats de dakbedekking en uw tuinhuisje is klaar voor gebruik!

https://www.betondingen.nl/big-bag-zand/