Pakhuis Delft
Image default
Zakelijk

Hoe werkt een hoogwerker?

Werken op grote hoogtes is lastig, daarom kan je dan gebruik maken van een hoogwerker.  Er bestaan verschillende soorten hoogwerkers met elk hun eigen gebruik en kenmerken. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om te weten hoe een hoogwerker werkt. Het bedienen hiervan is niet zonder risico’s. Ben jij nog op zoek naar een hoogwerker? Dan ben je bij Spapens Verhuur bij het goede adres. Zij hebben een groot assortiment in het verhuren van hoogwerkers. 

Hoe werkt een hoogwerker?

Bij het werken op hoge hoogtes wordt er vrijwel altijd een hoogwerker gebruikt. Met een hoogwerker kom je gemakkelijk op de juiste hoogtes en kan je er beter bij. Zo kan er ook veilig gewerkt worden. Hoogwerkers worden vaak toegepast in de bouw, door schilders, glazenwasser, tegelzetters en monteurs. Een hoogwerker mag gebruikt worden door een persoon van achttien jaar oud. Bij een hoogte van twee en een halve meter is het al verplicht om met een hoogwerker te werken. Er bestaan een hoop verschillende hoogwerkers. De meest voorkomende hoogwerkers zijn schaarhoogwerkers, telescoophoogwerkers, knikarmhoogwerkers, reachtrucks, spinhoogwerkers en autohoogwerkers. Het kantelen van een hoogwerker zal fataal zijn voor de personen op het platform. Dit kan gebeuren als gevolg van een te steile helling, slechte bodemcondities, onjuiste plaatsing van stabilisatoren of stempelpoten of extreme overbelasting. 

Wanneer mag je een hoogwerker niet gebruiken? 

De hoogwerker mag niet gebruikt worden op een scheve ondergrond. De grens ligt bij 5 graden verschil. De hoogwerker mag niet worden gebruikt bij windsnelheden hoger dan 13,6 meter per seconde; dit is gelijk aan windkracht 6. Bij opkomend onweer mag je niet meer werken op de hoogwerker. Ben je onder de 18 jaar oud dan mag je er ook niet gebruik van maken. Voor het werken met een hoogwerker heb je geen rijbewijs nodig. 

Veilig werken met een hoogwerker

Het werken met een hoogwerker is niet zonder risico’s. Werken met een hoogwerker is dus alleen geschikt voor personeel die weet hoe die er mee moet omgaan. Daarnaast moet de hoogwerker ook goedgekeurd zijn, dit kan je herkennen door de keuringssticker. Deze maximale gebruiksbelasting moet niet worden overschreden. Uiteraard is het ook van belang dat de hoogwerker voordat men deze gebruikt ook wordt geïnspecteerd. Als er sprake is van beschadigingen die de veiligheid van de hoogwerker in gevaar brengen dan zal men de hoogwerker niet moeten gebruiken en moeten laten repareren door een deskundig monteur.