Pakhuis Delft
Image default
Eten en drinken

De voordelen van een keramische barbecue

Barbecueën is natuurlijk fantastisch, vooral in de zomer. Traditionele barbecues zijn meestal gemaakt van metaal, maar er is een alternatief dat steeds meer aan populariteit wint: de keramische barbecue. Ken jij deze al? We gaan in dit artikel eens kijken naar de voordelen van een keramische barbecue. Wellicht is dit overtuigend genoeg om over te stappen op deze fantastische variant.

Superieure warmtebehoud

Een keramische barbecue heeft een geweldig warmtebehoud. De dikke keramische wanden zorgen ervoor dat de warmte goed wordt vastgehouden, wat perfect is voor gerechten die langzaam moeten garen, zoals pulled pork of brisket. Je kunt de temperatuur nauwkeurig regelen en de hitte gelijkmatig verdelen, waardoor je telkens perfecte resultaten krijgt.

Veelzijdigheid

Een keramische barbecue is ontzettend veelzijdig. Naast grillen kun je er ook mee roken, bakken en zelfs pizza’s bereiden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dankzij de nauwkeurige temperatuurregeling kun je experimenteren met verschillende kookmethoden en gerechten bereiden die je normaal gesproken niet op een traditionele barbecue kunt maken. Je kunt zowel sappige steaks, smaakvol gerookte zalm of een knapperige pizza maken. Allemaal geen probleem voor de keramische barbecue!

Energiezuinig

Een keramische barbecue is energiezuinig. Het uitstekende warmtebehoud zorgt ervoor dat je minder brandstof nodig hebt om de gewenste temperatuur te behouden. Hierdoor gebruik je minder houtskool of briketten dan bij een traditionele barbecue. Bovendien is de keramische constructie van de barbecue isolerend, waardoor je minder warmte verliest tijdens het kookproces.

Gezonder koken

Koken op een keramische barbecue is ook gezonder. De keramische wanden voorkomen dat sappen en vetten rechtstreeks in de vlammen druppelen, waardoor schadelijke stoffen zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) worden verminderd. Bovendien zorgt de gelijkmatige warmteverdeling ervoor dat het voedsel gelijkmatig gaart en sappig blijft zonder aan te branden. Hierdoor heb je minder olie of vet nodig tijdens het koken, wat bijdraagt aan een gezondere voedingskeuze.

Makkelijk schoon te maken

Een keramische barbecue is heel gemakkelijk schoon te maken. De gladde keramische oppervlakken zorgen ervoor dat voedselresten niet aan de barbecue blijven plakken, waardoor je minder tijd en moeite hoeft te besteden aan het schrobben en schuren van de grillroosters. Bovendien zijn keramische barbecues meestal zelfreinigend, omdat de hoge temperaturen waarmee ze werken de meeste vetten en residuen verbranden. Na het koken hoef je alleen maar de asresten weg te gooien en eventueel de roosters af te nemen, en je bent klaar voor de volgende sessie. Ben jij al overtuigend van deze voordelen?