Pakhuis Delft
Image default
Auto's en Motoren

Hoe lang gaan helmen voor motoren mee?

Bij een helm denk je waarschijnlijk niet als eerste aan de houdbaarheidsdatum. Maar ook motorhelmen zijn na verloop van tijd aan vervanging toe. In sommige helmen kun je een datum zien staan waarop deze gemaakt is. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. Na enkele jaren gaat de werking van de helm namelijk flink achteruit en daarmee ook de veiligheid op een motor. Hoe lang een helm ongeveer meegaat, lees je hier.

Afhankelijk van het materiaal

Er zijn allerlei soorten helmen. Zo heeft Motorkleding Store bijvoorbeeld jethelmen, integraalhelmen, maar ook systeemhelmen in het assortiment. De helmen kunnen uit verschillende materialen bestaan, waarvan de precieze levensduur van een helm afhankelijk is. Ten eerste is er de categorie van helmen die gemaakt zijn van een soort van plastic. Bij dit materiaal wordt er een levensduur geadviseerd van drie tot vijf jaar, waarna je het beste een nieuwe helm kunt aanschaffen. Bij de tweede categorie helmen is de levensduur wat langer, namelijk maximaal acht jaar. Deze helmen zijn gemaakt van een mix van glasvezel of carbon. Deze laatste categorie helmen is een stuk sterker, en heeft een zachte binnenkant. Bij een plastic helm is de binnenkant een beetje steviger om een harde klap te kunnen doorstaan.

Waarom je een helm zou vervangen

Een motorhelm bestaat uit verschillende lagen. Aan de buitenkant is de helm gemaakt van hard materiaal. Aan de binnenkant is het materiaal zacht, zodat het de impact kan verkleinen bij een val. De binnenkant is veelal gemaakt van EPS schuim, wat eigenlijk vergelijkbaar is met een soort van piepschuim. De binnenkant blijft flexibel en soepel, doordat er weekmakers gevoegd worden bij het schuim. Mede dankzij deze weekmakers kan de helm zo goed de impact terugbrengen. Na verloop van tijd blijft echter alleen het schuim achter, want de weekmakers verdampen langzaamaan.

Hier moet je op letten

Wanneer je een helm aanschaft is het dus van groot belang dat je de productiedatum weet. Ook al wordt een helm niet gebruikt, het verouderingsproces loopt door. Een helm kan je dus het beste nieuw aanschaffen, zodat je er zo lang mogelijk plezier van beleeft. Een tweedehands helm kan ooit gevallen zijn, waardoor de schaal niet meer intact is. Ook past de pasvorm van een helm zich aan aan het hoofd. Daarbij moet je dus ook kunnen achterhalen hoeveel jaar zo een helm nog in zich heeft. Het is dus slim om goed te investeren in een nieuwe helm die zo lang mogelijk meegaat. Ben jij momenteel op zoek naar een motorhelm die bij je past? Ga dan naar een motorkleding winkel en laat je adviseren!