Pakhuis Delft
Image default
Dienstverlening

Markiezen: Moeilijk om uit te kiezen? Met deze tips niet!

Markiezen op maat beschermen je huis tegen zon en regen, besparen je geld op koelkosten en voorkomen tegelijkertijd waterlekkage. Er zijn desondanks nog meer typen raambekleding waarvoor je kunt kiezen die in principe dezelfde voordelen bieden als de markiezen. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan screens verduisterend, wat een heel andere look zal geven dan de luifels. Kies je toch liever voor markiezen? Hier zijn dan een paar dingen om over na te denken bij het kopen van zo’n luifel voor je huis of bedrijfspand.

Soorten

Markiezen zijn er in verschillende soorten en maten, maar ze vallen grofweg in twee categorieën: intrekbaar en stationair. Een intrekbare luifel is het beste voor terrassen en ramen, waar je controle over de elementen wilt hebben. Zo kun je ze oprollen als je van de zon wilt genieten en uitrollen als het gaat regenen. Stationaire modellen zijn het beste voor entrees, zodat je in de regen kunt stoppen om je sleutels te vinden zonder nat te worden.

Materialen

Je markiesdoek is gemaakt van katoen, aluminium, polyester of vinyl. Katoen, een populaire keuze voor de luifels, wordt meestal geverfd om het waterdichter te maken en wat kleur te geven. Aluminium markiezen zijn gemaakt voor stormachtig weer om ramen te beschermen tegen hagel en harde wind. Luifels van polyester en vinyl zijn waarschijnlijk de meest voorkomende, omdat ze al waterdicht zijn en verkrijgbaar zijn in een grote verscheidenheid aan kleuren en patronen.

Maten

Markiezen worden gemeten in breedte en uitval. Meet voor de breedte de ruimte tussen bestaande bevestigingen of de breedte van het raam of een ander element dat een luifel nodig heeft. Voeg aan beide kanten enkele centimeters toe voor een comfortabele ophanging. Voor projectie, hoe ver de luifel zich van de muur kan uitstrekken, meet je waar deze moet reiken, rekening houdend met het feit dat de markiezen iets zakken als ze uitgestrekt worden door de gebruiker.

Montage

Markiezen worden bevestigd aan een buitenmuur, zichtbare spanten of aan het dak. Grotere luifels hebben sterkere bevestigingen en raamwerken nodig om het gewicht van de stof te dragen. Waar je je nieuwe markies ook installeert, zorg ervoor dat de bevestigingen goed verankerd zijn en het gewicht kunnen weerstaan.

Ramen

Raamzonwering kan de warmte in je huis met maar liefst een paar graden verminderen, waardoor je koelkosten in de zomer aanzienlijk worden verlaagd. Ze kunnen ook helpen bij het regelen van het licht dat je huis binnenkomt. Daarom kan het dus een goed idee zijn om markiezen te kopen, waarbij het wel van belang is dat ze qua uiterlijk passen bij de rest van je huis. 

Terrassen

Terrassen en balkons kunnen erg heet worden in de zomerzon, dus je markies moet je hier beschermen tegen regen en zonneschijn. Zorg ervoor dat je terrasluifel je meubels kan afdekken tijdens een storm, maar dit moet het dus ook kunnen doen als de felle zon op je schijnt. Hierdoor is het van belang om te kiezen voor een grote luifel bij je terras.

https://inhuisplaza.nl/