Pakhuis Delft
Image default
Zakelijk

Snel en effectief brainstormen: dit heb je nodig om tot de beste ideeën te komen

De afgelopen jaren waren we meer dan ooit afhankelijk van digitale oplossingen. Bedrijven moesten wel, om de boel draaiende te kunnen houden. Kon het niet fysiek, dan maar digitaal. Massaal vergaderden we via Zoom en Teams. Het was dé manier om toch te kunnen schakelen met collega’s. Het werkte! Tot op zekere hoogte, want een traditioneel potje brainstormen zat er natuurlijk niet in. 

En hoewel we nu weer naar kantoor gaan en dus weer fysiek met elkaar in één ruimte kunnen zitten, merken we dat ook daar de digitale toepassingen de overhand gaan nemen. Waarom je óók moeten blijven schrijven om effectief te kunnen brainstormen en vergaderen, lees je in dit blog.

Digitale toepassingen in de vergaderruimte

Steeds vaker neem je je laptop mee naar een vergadering, om snel notities te kunnen maken. En ook interactieve touchscreens zien we meer en meer terug in vergaderruimtes. Super handig, een scherm dat verbonden is met je laptop of computer. Door middel van vegen en drukken kun je ze vanaf een afstand bedienen. En omdat bewegend beeld nu eenvoudig getoond kan worden, ziet het er vaak ook nog prachtig uit. 

Is dit het nieuwe vergaderen? Zo zouden we het kunnen noemen. Maar betekent dit dat traditionele vergadertools als notitieblokken, pennen enwhiteboards nu verbannen kunnen worden? Zeker niet!

De voordelen van schrijven tijdens vergaderingen en brainstormsessies

Je geliefde notitieblok en je favoriete pen zijn nog steeds onmisbaar. Net als whiteboards aan de muur en flipovers die je met gemak overal naartoe rijdt. Schrijven – en dan bedoelen we niet typen, maar écht schrijven – heeft namelijk een heleboel voordelen. 

Het is wetenschappelijk bewezen dat beide hersenhelften tijdens het schrijven verbindingen leggen met elkaar. Deze verbindingen zorgen ervoor dat je je beter kunt concentreren en sneller na kunt denken. Je onthoudt dingen beter, het bevordert je creativiteit én het zorgt voor minder druk.

Schrijven geeft je creativiteit een boost

Schrijven, en ook tekenen, zorgt ervoor dat je creatiever wordt. Waarom? Zoals we eerder al aangaven, activeert het je hersenen op een bepaalde manier. Verder zijn er helemaal geen restricties tijdens het schrijven. Alles is goed, niets is fout. Je bepaalt zelf wat op dat papier of bord komt te staan. 

Daarom is schrijven tijdens vergaderingen – en zéker ook tijdens brainstormsessies – erg belangrijk. De beste ideeën ontstaan als geschreven notitie op flipovers. Bovendien zorgt het werken daarmee tijdens zo’n sessie voor meer interactie tussen collega’s en een betere dynamiek en dus samenwerking.

Schrijven zorgt voor minder druk

Meetypen tijdens een meeting. Je typt snel, denkt niet na over zinsopbouw en zo nu en dan glipt er een grammaticafoutje doorheen. Al gauw heb je een document vol met rode lijntjes en zijn sommige woorden automatisch gecorrigeerd. Het leidt af en zorgt ervoor dat je alles wilt gaan herschrijven. En dat is zonde, omdat je op dat moment eigenlijk alleen maar bezig hoort te zijn met het op papier zetten van je gedachten/nieuwe ideeën. 

Schrijf je op een notitieblok of whiteboard, dan heb je dit probleem niet. Uiteraard kun je het idee of je actiepunten later nog netjes uitwerken.

Je onthoudt dingen beter als je ze opschrijft

Je weet het vast nog wel van vroeger op school. Maakte je een samenvatting van een boek, dan ging het leren je een stuk makkelijker af. Dat is nu natuurlijk nog net zo. Omdat je veel nadenkt tijdens het schrijven, sla je iets automatisch beter op. En dat komt zeker van pas op de werkvloer.

Leg je pen of stift klaar voor de ideeën

Zoals je hebt kunnen lezen, heeft het schrijven tijdens de vergadering vele voordelen. Blijf dus traditionele vergadertools gebruiken tijdens vergaderingen en brainstormsessies. Het zorgt voor een goede dynamiek en meer creativiteit bij jou en je collega’s. En dat is wat je nodig hebt om tot de beste ideeën voor je organisatie te komen.