Pakhuis Delft
Image default
Zakelijk

Spuitgieten: De Essentie van Kunststofverwerking

Spuitgieten is een productiemethode die in verschillende sectoren voorkomt. Of het nou gaat om de automotive sector, elektronica of medische hulpmiddelen, deze methode is daar heel bekend. Spuitgieten is een proces waarbij thermoplastische of thermohardende kunststof materialen gesmolten worden en vervolgens in een vorm gespoten worden. Nadat ze in een vorm gegoten zijn, zullen ze afkoelen en een harde vorm aannemen. Na dit proces, is het eindresultaat daar. Maar wie gebruikt dit allemaal en wat zijn de voordelen ervan? Je leest het hier in dit blog!

De voordelen van spuitgieten

Dankzij dit proces kan je de meest complexe ontwerpen creëren. Dit is natuurlijk voor veel sectoren een groot voordeel. Je hebt de mogelijkheid om structuren te creëren die moeilijk te behalen zijn met andere productiemethoden. Deze hoge precisie zorgt ervoor dat je nauwkeurige producten kan produceren. Een ander bijkomend voordeel is dat dit proces met de gewenste vormen makkelijk te reproduceren is. Zo kan er van een ontwerp, meerdere producten gemaakt worden. Bijvoorbeeld de infusen in ziekenhuizen, deze worden gemaakt door middel van spuitgieten. Hier zijn grote aantallen van nodig, en dat kan dus makkelijk gemaakt worden door middel van dit proces. De kosten voor deze productie zijn laag, iets wat bij veel bedrijven natuurlijk goed uitkomt. Tijdens deze productie wordt er weinig materiaal verspilt. Dit komt doordat het allemaal zo nauwkeurig gebeurt, dat er vrijwel geen afval ontstaat. Dit is goed voor het milieu en de duurzaamheid van het product. Omdat het zo nauwkeurig gebeurt, zal er ook minimale nabewerking nodig zijn. Dit verlaagt de productietijd en de productiekosten. Al deze punten zijn grote voordelen voor de bedrijven die werken met spuitgieten. 

Welke industrieën gebruiken deze methode

De grootste gebruiker van deze methode is de automotive industrie. Veel auto-onderdelen worden gegoten en gevormd door middel van dit proces. Naast auto-onderdelen worden er ook verlichting en interieuronderdelen mee ontwikkeld. De kleine onderdelen, zoals achterlichten, richtingaanwijzers en de behuizing van koplampen komen ook voort uit dit proces. Naast de automotive is de elektronicabranche ook een grote afnemer van spuitgieten. Zij maken gebruik van verschillende ontwerpen zoals behuizing van elektronische apparaten. Dit zijn bijvoorbeeld telefoons, laptops en tablets. Spuitgieten is een goede manier om lichtgewicht producten te ontwikkelen. Dit kun je zien in bijvoorbeeld de medische hulpmiddelen industrie. Alleen al de medische apparaten en instrumenten hebben kunststof behuizingen die worden gemaakt door middel van spuitgieten. Maar ook laboratoriumapparatuur zoals buishouders en klemmen worden hiermee ontwikkeld. In de zorg, zoals ziekenhuizen, maken ze ook veel gebruik van artikelen die na gebruik weggegooid worden. Hierbij kan je denken aan wegwerpspuiten, bloedbuizen en infuussets.