Pakhuis Delft
Image default
Vervoer en transport

De functie en werking van de oplooprem voor de aanhanger

Aanhangers zijn efficiënte en essentiële hulpmiddelen voor het vervoeren van goederen en ladingen. Veiligheid speelt een cruciale rol bij het gebruik van aanhangers. Een belangrijk onderdeel om deze veiligheid te realiseren is de oplooprem. In dit artikel lees je alles over de functie, de werking en het belang van deze rem voor de aanhanger.

De functie van een oplooprem

De oplooprem is een remsysteem dat wordt gebruikt om de snelheid van de aanhanger te verminderen en de aanhanger te stabiliseren wanneer het trekkende voertuig remt. Het mechanisme treedt in werking zodra het trekkende voertuig vertraagt. Het kan gezien worden als een bedieningsapparaat van het remsysteem en heeft als doel een veilige en soepele vertraging van de aanhanger te garanderen. Het voorkomt gevaarlijke situaties, zoals het slingeren van de aanhangwagen.

De werking van een oplooprem

Deze rem werkt op basis van de druk die ontstaat tijdens de vertraging van het trekkende voertuig. Zodra de bestuurder remt en de vertraging wordt doorgegeven aan de aanhanger, treedt het mechanisme in werking.

  • Koppeling & aansturing: Deze rem is verbonden via een koppelpunt tussen het trekkende voertuig en de aanhanger. Door het afremmen van het trekkende voertuig wordt deze beweging doorgegeven aan de oplooprem.

  • Oploop mechanisme: In deze rem bevindt zich een mechanisme dat reageert op de beweging, de oploopdemper die de eerste druk opvangt.

  • Remkracht: De wrijving die wordt gegenereerd, zet de duwende kracht om in een trekkende kracht en dit resulteert in remkracht. Via de remstang en de remkabels zorgt deze remkracht ervoor dat de wielen geremd worden, de aanhanger vertraagt en deze in lijn blijft met het trekkende voertuig.

  • Veiligheidssysteem: Kwalitatief goede oploopremmen zijn uitgerust met een breekkabel voor aanhanger. Deze zorgen ervoor dat in geval van een breuk tussen het trekkende voertuig en de aanhanger, de oplooprem geactiveerd wordt. De aanhanger wordt geremd en voorkomt verdere schade.

Het belang van een oplooprem

Deze rem is van vitaal belang voor de verkeersveiligheid. Het voorkomt dat een aanhanger ongecontroleerd slingert of duwt en daardoor ernstige verkeersongelukken kan veroorzaken. De geleidelijke vertraging van de aanhanger wordt mogelijk gemaakt door deze rem en verbetert de algehele controle. Dit is vooral bij onverwacht en snel remmen noodzakelijk.

De losbreekinrichting

De oplooprem is alleen te vinden op geremde aanhangers en volgens de wet hoort aan elke geremde aanhanger een breekkabel voor aanhanger bevestigd te zijn. Dit veiligheidssysteem wordt ook een losbreekkabel reminrichting genoemd. Het is een essentieel onderdeel om de veiligheid van bestuurder en andere weggebruikers te optimaliseren en het voorkomt bij een breuk verdere schade aan zowel het trekkende voertuig als de aanhanger.