Pakhuis Delft
Image default
Eten en drinken

Gegratineerde Aardappelen Recept

Gegratineerde Aardappelen zijn een eenvoudig klassiek recept, perfect voor uw paasdiner, Kerstmis, Thanksgiving of zelfs gewoon voor het zondagse diner.

Een makkelijke klassieker

Van alle aardappelgerechten, van geroosterde aardappelen tot gepofte aardappelen, zegt niets over comfort food zoals de romige kant van gegratineerde aardappelen (behalve misschien romige, boterachtige aardappelpuree).

Dus wat zijn gegratineerde aardappelen precies? Het woord ‘Gratineer’, waarvan men denkt dat het in Engeland is ontstaan, is in feite een definitie voor hoe de aardappel wordt gesneden. Dunne en gelijkmatig gesneden aardappelen worden in een ovenschaal gelaagd en vervolgens bedekt met een gekruide uien roomsaus en dan gebakken. Het resultaat is dit hartige recept voor gegratineerde aardappelen!

Ingrediënten

  • Aardappelen: Doré aardappelen (of rode aardappelen) hebben een zachte schil en hoeven niet te worden geschild (ze behouden hun vorm goed). Roseval aardappelen zullen ook werken, maar hebben de neiging om meer uit elkaar te vallen (maar smaken nog steeds goed).
  • Uien: Uien voegen veel smaak toe aan dit recept en zijn een klassiek ingrediënt. Snijd heel dun.
  • Roomsaus: Een snelle roomsaus gemaakt met bloem, boter, melk en bouillon. Als je kaas wilt toevoegen, haal dan de saus van het vuur en roer er een handvol of twee geraspte kaas door. Het zal smelten door de hitte van de saus.
  • Kruiden: Eenvoudige smaakmakers in dit recept zijn onder andere zout, peper, ui, knoflook. Voeg je eigen favorieten toe, waaronder tijm, rozemarijn, peterselie.

Gegratineerde Aardappelen Maken

Gegratineerde aardappelen maken kost tijd, maar het is gemakkelijk. Hoewel echte gegratineerde aardappelen geen kaas hebben, voegen we er soms een klein beetje aan toe!

  • Snijd de aardappelen en uien in dunne plakjes.
  • Zelfgemaakte saus maken (recept hieronder)
  • Leg de aardappelen in laagjes met, uien en saus. Dek af en bak.
  • Verwijder de folie en bak nog een beetje, deze stap zorgt voor de heerlijke bruine bovenkant op de gegratineerde aardappelen
  • Snijd de aardappelen gelijkmatig om ervoor te zorgen dat de gegratineerde aardappelen gelijkmatig garen
  • Gebruik een mandoline om dit werk extra snel te doen
  • Een roux is de basis voor een romige saus. Een roux betekent gewoon vet (in dit geval boter) en bloem koken en vloeistof toevoegen om een ​​saus te maken!
  • Als u besluit kaas aan de saus toe te voegen, verwijder dan de saus van het fornuis en roer er 100 tot 150 g kaas door (cheddar/gruyère zijn goede keuzes).
  • Kruid de aardappelen tussen de lagen met peper en zout.
  • Dek af met folie terwijl het bakt, hierdoor kan het stomen en zijn de aardappelen iets sneller gaar.

Tips voor perfecte gegratineerde aardappelen

Gegratineerde aardappelen van tevoren maken

Om deze van tevoren te maken hebben we ze gedeeltelijk gebakken met geweldige resultaten.

  • Bak de schaal afgedekt 50-60 minuten.
  • Haal uit de oven en laat volledig afkoelen op het aanrecht (laat ze afgedekt, de stoom zal helpen om het koken af ​​te maken).
  • Goed afdekken en koel wegzetten.
  • Op de dag van serveren minimaal 30 minuten voor het bakken uit de koelkast halen. Bak onafgedekt ongeveer 35 minuten of tot het is opgewarmd

Neem eens een kijkje op aardappelshop.nl hier kunt u verschillende producten kopen voor dit heerlijke recept, zoals Agria Groot aardappelen.