Pakhuis Delft
Image default
Vervoer en transport

Hoe vervoer ik mijn jacht?

Alle hens aan dek!

Maak je boot leeg. Hoe meer spullen er opgeborgen zijn, hoe beter. De meeste dingen kunnen in de kofferbak van je auto worden opgeborgen. Vergeet niet dat de boot op een trailer wordt vervoerd en als de lading niet goed in balans is, zal hij aan stabiliteit verliezen, wat de reis duidelijk zal bemoeilijken.

Zet alle losse elementen vast die aan de romp hangen en schade kunnen veroorzaken. Sluit kleppen, deuren en ramen en zorg ervoor dat ze tijdens het vervoer niet kunnen worden geopend (zo nodig met plakband vastzetten).

Schakel alle elektronische apparaten uit en maak de kabels vast. Als je een zeiljacht vervoert, verwijder je de zeilen en rol je ze op.

Controleer de afmetingen

Zorg ervoor dat de afmetingen van de fabrikant overeenkomen met de werkelijkheid. Meet je boot zelf!

Hier is hoe je het moet doen:

  • Lengte – van de boeg tot het midden van de achtersteven (inclusief alle aanvullende elementen)

  • Hoogte – van de vloer tot het hoogste, niet-verwijderbare deel van de boot

  • Breedte – van het breedste deel van de boot

Om te weten te komen hoe belangrijk de afmetingen en het gewicht van de boot tijdens het vervoer werkelijk zijn, moeten we rekening houden met het advies van ervaren mensen of het boottransport door Jachtmakelaar Kappers laten uitvoeren.

Ze zullen je vertellen dat je over een speciaal rijbewijs moet beschikken als de aanhangwagen meer dan 750 kg weegt. Het totale gewicht van de boottrailer mag het op de registratiekaart vermelde maximum niet overschrijden. Hoe bereken je het gewicht? Precies, het gewicht wordt berekend met behulp van een geijkte weegschaal voor voertuigen of een kraanweegschaal. Tijdens het wegen moeten alle passagiers “aan boord” blijven, want ook hun gewicht wordt berekend!”

Eerst en vooral moet de trailer aangepast zijn aan het gewicht van de boot. Er moet minstens 250 kg aan het gewicht van het jacht worden toegevoegd. Waarom? Bij een langere cruise moet rekening worden gehouden met alle scheepsuitrusting. Bovendien moet om veiligheidsredenen de oplooprem van uw voertuig worden gecontroleerd. “Als het voertuig wordt geleend, heeft de bestuurder schriftelijke toestemming nodig van de eigenaar van de auto (zelfs als de eigenaar van de auto de echtgenoot van de bestuurder is). Een kort briefje is hiervoor voldoende. Deze regel wordt in de EU-landen strikt nageleefd”.