Pakhuis Delft
Image default
Woning en Tuin

Schimmel op de kozijnen voorkomen? Probeer deze tips!

Schimmels groeien goed in een vochtige omgeving. Het kan overal in huis ontstaan, maar meestal zie je ze in de badkamer, kruipruimte, schuur en keuken. De kozijnen, ramen en schuifpuien zijn extra gevoelig voor schimmelvorming. Zie je schimmelplekken op de kozijnen? Behandel ze dan zo snel mogelijk!

Wat stimuleert de groei van schimmels?

Schimmels ontstaan op plaatsen waar het vochtig is. Vocht in combinatie met slechte ventilatie is de ideale voedingsbodem voor een schimmel. Je ziet vaak schimmel op de raamkozijnen, de rubbers, vensterbanken en kitranden. Op deze plekken is het koeler dan in de ruimte zelf en het is er vochtig. Ook bij lekkages en verouderde kozijnen is de kans op schimmels groot.

Wat kun je doen tegen schimmel op kozijnen?

Schimmel tast het hout aan waardoor het gaat rotten. Bovendien is het slecht voor de gezondheid. Hoesten, niezen, een loopneus en kortademigheid zijn klachten die voorkomen bij schimmel in huis. Gelukkig kun je zelf wel wat doen tegen schimmel op kozijnen.

Tip 1 – Zorg voor goede ventilatie

Zet ramen en deuren open. Is dat te koud? Zet dan de ventilatieroosters open. Zorg er in ieder geval voor dat het vocht weg kan. Gebruik tijdens het koken en douchen een afzuigsysteem. Na het douchen droog je de tegels goed af en je laat de deur even open staan zodat de ruimte opdroogt. Nog een belangrijke veroorzaker van vocht in huis is de natte was. Hang de was zoveel mogelijk buiten op of droog het in de droogtrommel.

Tip 2 – Maak de ramen en kozijnen regelmatig schoon

Regelmatig schoonmaken verkleint de kans op schimmel. Je haalt meteen de vieze geur van de schimmel weg.

Tip 3 – Schakel een professional in

Schimmelplekken zijn vaak hardnekkig. Om de schimmel voorgoed te verwijderen, schakel je een professional in. Ze halen niet alleen de schimmel weg, maar proberen de oorzaak te achterhalen. Als je weet waar het probleem vandaan komt, voorkom je schimmelvorming in de toekomst. Voor het verwijderen van schimmel op kozijnen gebruiken ze speciale middelen en gespecialiseerde apparatuur.

Kun je schimmel uit gordijnen verwijderen?

Zie je schimmel op de gordijnen? Behandel de gordijnen dan zo snel mogelijk! Laat de gordijnen eerst weken in water, daarna behandel je de stof met een speciale vlekkenspray. Met de vlekkenspray kun je schimmel uit gordijnen verwijderen. Laat de gordijnen drogen en neem ze af met een spons en water. Als het goed is, is de schimmel nu weg. Was de gordijnen in geen geval in de wasmachine. De schimmelsporen verspreiden zich in de machine en krijgen de gelegenheid om zich uit te breiden.