Pakhuis Delft
Image default
Woning en Tuin

Tips voor het meten van zwart deurbeslag

 

Wil je zwart deurbeslag in je woning plaatsen maar weet je niet hoe? Het kan een beetje lastig zijn, maar wij zijn er om te helpen! In deze blog geven we je tips over hoe je zwart deurbeslag kunt installeren. Bovendien geven we je een lijst met de drie maten die je nodig hebt voordat je geschikt zwart deurbeslag kan kopen. Dus lees verder en leer alles wat je moet weten over het installeren van zwart deurbeslag in je huis!

Wat is zwart deurbeslag

Zwart deurbeslag is eigenlijk een verzamelnaam voor alle metalen of kunststof onderdelen die aan een deur worden bevestigd en worden gebruikt om de deur te openen en te sluiten. Deze onderdelen zijn onder meer de deurknop, de hendel en de schroeven waarmee ze aan de deur zijn bevestigd. Deurbeslag kan worden geleverd in een verscheidenheid van afwerkingen, waaronder messing, chroom, brons, en zwart. Zwart deurbeslag is erg populair geworden in de afgelopen jaren, omdat het past bij een verscheidenheid van verschillende woonstijlen. Als je op zoek bent naar geschikt deurbeslag, heb je drie afmetingen nodig:

 

  • De PC maat

  • De deurdikte

  • Het gatenprofiel

De profielcilinder maat van zwart deurbeslag

Als eerste heb je de profielcilinder maat of PC maat nodig van zwart deurbeslag. Deze kun je opmeten door het midden van de deurkruk op te meten tot het midden van de cilinder, ook wel het midden van het slot genoemd. Als je zwart deurbeslag wilt hebben dat goed bij je deur past, is het namelijk belangrijk dat deze twee onderdelen dezelfde afstand tot elkaar hebben als het eerdere deurbeslag had.

De deurdikte voor zwart deurbeslag meten

Ook de deurdikte is zeer belangrijk als je op zoek bent naar nieuw zwart deurbeslag. Hoewel de meeste deuren en deurklinken in Nederland een standaard maat hebben, kun je dit beter voor de zekerheid extra opmeten. De deurdikte bepaald namelijk hoe lang de schroeven moeten zijn die je gebruikt om het zwart deurbeslag te plaatsen.

Het gatenprofiel van zwart deurbeslag meten

Ook het gatenprofiel van zwart deurbeslag is belangrijk om te weten. Dit is gelukkig lang niet zo ingewikkeld als het klinkt. Het gaat hierbij om de afstand tussen de bovenste, middelste en onderste schroeven in verhouding tot het midden van de deurklink. Deze bestaat uit drie verschillende afmetingen:

 

  • De afstand van het midden van de bovenste schroef tot het midden van de deurklink

  • De afstand van het midden van de deurklink tot het midden van de eerste schroef onder de deurklink

  • De afstand van het midden van de deurklink tot het midden van de onderste schroef in de deurklink

Zwart deurbeslag kopen

Naast de drie verschillende afmetingen die we hierboven hebben besproken, is ook je eigen smaak van belang. Zwart deurbeslag is namelijk verkrijgbaar in verschillende stijlen. Welke het beste bij jou past, ligt daarnaast ook aan de stijl van je woonruimte. Nu weet je precies welke afmetingen je nodig hebt voor nieuw deurbeslag!