Pakhuis Delft
Image default
Dienstverlening

Wanneer en hoe vaak moet een EBI inspectie worden uitgevoerd?

Wanneer dient een EBI inspectie precies te worden uitgevoerd en hoe vaak moet een inspectie of een keuring van bijvoorbeeld een verwarmingsketel plaats vinden? Ten eerste is het belangrijk om duidelijk te hebben dat een periode inspectie (PI) en een EBI inspectie vaak door elkaar gehaald worden. Zo kan er bij EBI inspecties niet gesproken worden over de frequentie met betrekking tot het uitvoeren ervan, omdat deze in werkelijkheid slecht eenmaal worden uitgevoerd. Bij periode inspecties is dit een ander geval.

Een EBI inspectie wordt eenmalig uitgevoerd

Een EBI hoeft maar één keer te worden uitgevoerd. Zo staat de afkorting EBI letterlijk voor Eerste Bijzondere Inspectie. Na het uitvoeren van deze eerste inspectie worden er periode inspecties uitgevoerd. Het is wettelijk verplicht om een EBI inspectie en keuring binnen een termijn van maximaal zes weken na het in gebruik nemen van een stookinstallatie, zoals een verwarmingsketel, te laten uitvoeren. De eerste inspectie vindt dus altijd op korte termijn na de inbedrijfstelling plaats. Alle EBI inspecties moeten worden uitgevoerd door professionals met een SCIOS certificering, zoals K.K. Brandertechniek uit Vught. Als bedrijf worden zij tevens regelmatig gekeurd door een onafhankelijke partij die controleert of zij nog aan de eisen en de regelgeving van de EBI voldoen.

Periodieke inspecties (PI) zijn noodzakelijk en verplicht

Laat na de EBI regelmatig periodieke inspecties uitvoeren. Werkt uw installatie bijvoorbeeld op biomassa of is het een olie-installatie met meer vermogen dan 100 KW? Dan bent u verplicht om eens per twee jaar een periodieke inspectie te laten uitvoeren. Voor installaties zoals verwarmingsketels met een gasvormige brandstof en voor olie-installaties tot 100KW gelden er andere regels om te keuren. Zo moet er dan eens per vier jaar een periodieke inspectie worden uitgevoerd. Door een PI uit te laten voeren weet u precies wanneer er nodig onderhoud gepleegd moet worden. Dit geeft u zekerheid. Bij een gecertificeerd bedrijf, zoals K.K. Brandertechniek uit Vught, maakt u eenvoudig een afspraak voor zowel een PI als een EBI.