Pakhuis Delft
Image default
Gezondheid

Wat doet een MDFT therapeut en hoe kan hij je helpen?

Ben je zoekende naar een therapeut speciaal voor jongeren die worstelen met complexe problemen. Denk hierbij aan gedragsproblemen, schooluitval of verslaving. Misschien heb je ooit wel gehoord van mdft therapeut. Maar wat doen ze eigenlijk, en hoe kan deze vorm van therapie jouw kind en gezin helpen om weer op het juiste spoor te komen? We leggen uit wat zo een therapeut doet en waarom dit zo effectief is. De meeste mensen zijn bekend met individuele therapie waarbij dus één persoon geholpen wordt. Maar sommige problemen van kinderen kunnen ook de omgeving beïnvloeden. MDFT betekent Multi Dimensionele Familie Therapie. De therapeut bekijkt vanuit allerlei verschillend perspectieven naar de problemen, en bekijkt goed het hele systeem waarin hij of zij functioneert.

Wat doet een MDFT therapeut?

Een therapeut biedt hulp aan jongeren tussen de 12 en 18 jaar, die helaas te maken hebben met ernstige problemen. Het kunnen gedragsproblemen of verslavingsproblemen zijn. De therapie is zo bijzonder omdat er gefocust wordt op het systeem rond de jongeren. Het doel is om de jongere te helpen en de omgeving erbij te betrekken en de problemen op te lossen. Door de brede aanpak is dit langduriger en effectiever dat andere therapieën. Meestal wordt er in intensieve trajecten gewerkt, waarbij er meerdere sessies plaatsvinden. Er wordt actief gewerkt aan de communicatie en het versterken van relaties binnen het gezin. Vaak kunnen er al in een korte tijd positieve veranderingen ontstaan. Er staat altijd wel een team therapeuten klaar voor jouw gezin.

De voordelen van MDFT op een rij

Zoals eerder vermeld werkt de therapeut ook met het hele gezin. Dit heeft veel voordelen:

  • Holistische benadering: door niet alleen op de jongeren te focussen, worden alle factoren die mogelijk bijdragen aan het probleem in kaart gebracht. Hierdoor wordt echt een oplossing gevonden die verder dan symptoombestrijding gaan.
  • Verbeterde communicatie binnen het gezin: één van de belangrijkste doelen is het verbeteren van de communicatie. Op deze manier kunnen ze beter omgaan met conflicten en stressvolle situaties.
  • Focus op preventie: bestaande problemen worden niet alleen opgelost, maar ook toekomstige problemen. De gezinnen ontwikkelen nieuwe vaardigheden, die hun weerbaarder maken voor uitdagingen in de toekomst.
  • Versterking van relaties: de relaties tussen de ouders en de jongere worden versterkt. Dit helpt bij het aanpakken van het huidige probleem, en zorgt ook voor een betere basis in de toekomst.
  • Ondersteuning van externe factoren: ook kan de therapeut et scholen en hulpverlening samenwerken. Zo krijgen de jongeren de beste ondersteuning.

Hoe verloopt een MDFT traject?

Als een gezin bij een mdft therapeut in traject gaat, dan wordt er als eerste een uitgebreide intake uitgevoerd. De problemen worden in kaart gebracht en er worden naar de zwakke en sterke punten van het gezin gekeken. Op basis hiervan wordt er een behandelplan gemaakt, en dan worden er doelen gesteld. De doelen zijn gericht op het oplossen van de problemen en de dynamiek binnen het gezin. Wekelijks zijn er meerdere sessies, soms één op één met de jongere ne soms met het hele gezin. Ondertussen wordt er aan de verschillende doelen gewerkt.

 

https://www.wolfertincontext.nl/mdft/