Pakhuis Delft
Image default
Aanbiedingen

Wat is beter? Roldeur of sectionaaldeur

Als u een nieuwe deur gaat kiezen en u start uw zoektocht online, dan komt u terecht in een woud van termen. Zo kunt u zich gaan afvragen wat nu eigenlijk een roldeur en wat een sectionaaldeur is. Om die vragen te begrijpen is het handig om te weten wat deze deuren precies zijn en wat de verschillen zijn. In dit artikel volgt een korte uitleg van de beide begrippen en vervolgens een vergelijking.

De roldeur
Een roldeur is een type deur dat opent door verticaal om een as te rollen, vergelijkbaar met een rolluik. Dit deurontwerp maakt gebruik van lamellen die aan elkaar zijn bevestigd en kunnen worden opgerold in een compacte behuizing bovenaan de deuropening. De roldeur is populair vanwege zijn ruimtebesparende eigenschappen en efficiënte functionaliteit. Het mechanisme maakt het mogelijk om snel en gemakkelijk toegang te krijgen tot een ruimte zonder dat er extra ruimte nodig is voor de draaicirkel van een traditionele deur.

De constructie van een roldeur varieert, maar veelvoorkomende materialen zijn aluminium of staal. Deze deuren worden vaak gebruikt in commerciële en industriële omgevingen, zoals magazijnen, garages en winkelcentra. Het vermogen van de roldeur om snel te openen en te sluiten, gecombineerd met duurzaamheid en weinig onderhoud, maakt het een praktische keuze voor diverse toepassingen.

De sectionaaldeur
Een sectionaaldeur is een type deur die bestaat uit horizontale panelen of secties die met scharnieren aan elkaar zijn bevestigd. Deze deuren openen en sluiten verticaal en bewegen omhoog langs geleiderails onder het plafond. Sectionaaldeuren zijn populair vanwege hun ruimtebesparende ontwerp en isolerende eigenschappen.

De panelen van een sectionaaldeur kunnen worden gemaakt van diverse materialen, zoals staal, aluminium of hout. Het scharnierende ontwerp maakt soepele beweging mogelijk, en de verticale opening zorgt ervoor dat de volledige hoogte van de garageopening kan worden benut. Sectionaaldeuren bieden vaak betere isolatie dan traditionele kanteldeuren, waardoor ze geschikt zijn voor garages die ook als werkruimte worden gebruikt.

Dankzij hun veelzijdigheid, duurzaamheid en moderne uitstraling zijn sectionaaldeuren geschikt voor zowel residentiële als commerciële toepassingen. Ze worden vaak gekozen vanwege hun gemak en esthetische aantrekkingskracht. Bij het overwegen van de keuze tussen een roldeur en een sectionaaldeur zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Beide deursystemen hebben hun eigen voor- en nadelen, die afhankelijk zijn van de specifieke behoeften en context van de gebruiker.

Roldeuren blinken uit in hun ruimtebesparende ontwerp en snelle opening, waardoor ze ideaal zijn voor situaties waar beperkte ruimte een cruciale factor is. Ze zijn vaak duurzaam en vereisen weinig onderhoud. Echter, roldeuren kunnen minder isolerend zijn dan sectionaaldeuren, wat een belangrijke overweging kan zijn bij het reguleren van temperatuur en energiebehoud.

Sectionaaldeuren bieden uitstekende isolatie, waardoor ze geschikt zijn voor garages en panden die als werkruimten worden gebruikt. Hun verticale openingsmechanisme maakt volledig gebruik van de beschikbare ruimte mogelijk. Ook bieden sectionaaldeuren meer opties in de afwerking. Zo zijn er meerdere soorten panelen verkrijgbaar, waaronder ook geheel glazen vensters of een sectionaaldeur met loopdeur.  Aan de andere kant kunnen sectionaaldeuren meer onderhoud vergen, zijn ze iets duurder en hebben ze vaak een iets langzamere openings- en sluitingstijd. Ook zijn de bovenrails in sommige ruimten een obstakel voor bijvoorbeeld verlichting of installaties.

Bij het maken van de keuze tussen een roldeur en een sectionaaldeur is het belangrijk om de specifieke behoeften van de gebruiker, zoals ruimte vereisten, isolatie behoeften en onderhoudsbereidheid, in overweging te nemen. Beide systemen hebben hun eigen sterke punten, en de juiste keuze hangt af van de prioriteiten en omstandigheden van de gebruiker.

De Compact deur
De Compact deur van Rolflex vormt een innovatieve oplossing door de positieve eigenschappen van zowel roldeuren als sectionaaldeuren te combineren. Deze deur combineert de ruimtebesparende kenmerken van een roldeur met de isolerende en functionele voordelen van een sectionaaldeur, waardoor het een uitstekende keuze is voor diverse toepassingen.

De Compact deur vouwt zichzelf op, vergelijkbaar met een roldeur, wat resulteert in een efficiënte benutting van de beschikbare ruimte. Tegelijkertijd bestaat deze deur uit horizontale panelen, zoals bij een sectionaaldeur, waardoor een goede isolatie wordt geboden. Hierdoor is de Compact deur geschikt voor omgevingen waar zowel ruimte-efficiëntie als thermische isolatie belangrijk zijn.

Rolflex heeft met de Compact deur een balans gevonden tussen snelheid, ruimtebesparing en isolatie, wat de deur geschikt maakt voor uiteenlopende situaties, van commerciële bedrijfspanden tot particuliere garages. Door de voordelen van roldeuren en sectionaaldeuren te integreren, biedt de Compact deur een veelzijdige en moderne oplossing die voldoet aan de diverse eisen van gebruikers.

https://www.rolflex.com/nl/