Pakhuis Delft
Image default
Eten en drinken

Wat is een pizzaschep?

Een pizzaschep is een op een schop gelijkend werktuig dat door bakkers wordt gebruikt om broden, pizza’s, gebak en andere bakkerswaren in en uit de oven te schuiven. Het is gewoonlijk gemaakt van hout, met een plat draagvlak (zoals het blad van een schop) om het gebak vast te houden en een handvat dat aan één kant van dat vlak uitsteekt. Als alternatief kan het draagvlak bestaan uit plaatstaal, dat aan een houten handvat is bevestigd. Hout heeft het voordeel dat het niet heet genoeg wordt om de handen van de gebruiker te verbranden, zoals metaal dat kan, zelfs als het vaak in de oven is.

De beoogde functies van een pizzaschep zijn:

Tere broden, gebakjes, enz. in een oven te plaatsen, waar ze door ze rechtstreeks met de hand te plaatsen, hun delicate structuur zouden kunnen vervormen.
Het mogelijk te maken het voedsel verder naar achteren in de oven te plaatsen dan normaal door de bakker kan worden bereikt.
Houd de handen van de bakker uit het heetste gedeelte van een oven, of voorkom dat de bakker zijn handen brandt aan de hete bakkerijproducten.
Voor gebruik worden schillen vaak bestrooid met bloem, maïsmeel, of gemalen tarwezemelen, zodat de bakwaren er gemakkelijk op en af glijden.

Een houten en dunne metalen schil kan goed werken met platte broden, in dit geval pizza, en wordt soms ook een pizzaschep genoemd
Er zijn schillen in vele maten, waarbij de lengte van het handvat is afgestemd op de diepte van de oven, en de grootte van het draagvlak op de grootte van het te dragen voedsel (bijvoorbeeld iets groter dan de diameter van een pizza). Huishoudelijke schillen hebben gewoonlijk een handvat van ongeveer 15 cm lang en een draagvlak van ongeveer 35 cm in het vierkant, hoewel de lengte van het handvat varieert van rudimentair (~6 cm) tot groot (~1,5 meter of meer), en de afmetingen van het draagvlak variëren van klein (~12 cm in het vierkant) tot aanzienlijk breed (1 meter in het vierkant of meer).