Pakhuis Delft
Image default
Verbouwen

En er was licht!

In de 21ste eeuw wordt verlichting in onder andere huizen, straten, gebouwen, snelwegen steeds belangrijker. Naast het bevorderen van de verkeersveiligheid, kunnen lampen een bepaalde sfeer brengen. Maar verlichting hoort ook bij inrichting van bijvoorbeeld een huis. Bovendien kan verlichting een ruimte groter of kleiner laten lijken dan het eigenlijk is. Kortom, verlichting heeft tegenwoordig meerdere functies dan alleen iets verlichten. Door de verschillende functie waar verlichting dus aan moet voldoen, wordt er nu meer dan ooit gewerkt aan een verdere ontwikkelingen. Enkele van deze ontwikkelingen worden hieronder toegelicht.

Slimme verlichting

De eerste ontwikkeling is slimme verlichting. Dit soort verlichtingen is in steeds meer huishoudens te vinden. Wat de slimme verlichting onderscheidt met het traditionele soort verlichting die we gewend is dat schakelaars en knoppen die overbodig zijn. Door bewegingsmelder gaat het licht namelijk automatisch aan. Ook biedt slimme verlichting meer comfort en veiligheid aan. Daarbovenop verbruikt een slimme verlichting minder energie, wat voor nieuw ontwikkelde led bedrijfshalverlichting uitermate belangrijk is. Nog een ander voordeel is dat de elektriciteitfactuur daalt doordat de bewegingsensor automatisch weer uitgaat wanneer er geen beweging is gedetecteerd. De smart lights, zoals ze ook wel worden genoemd hoeven niet alleen tot huizen beperkt te worden. Smart light kunnen ook worden uitgebreid naar de straten. Deze straatlampen zouden meerdere mogelijkheden kunnen hebben zoals het opladen van de elektrische auto’s, ingebouwde camera’s of zelfs wifi om wandelaars tijdens hun wandeling van internet te voorzien. 

Batterijtechnologie

Naast verlichting wordt er ook aan de ontwikkeling van het batterijen gewerkt. Zo vormen draagbare lampen met ingebouwde batterijen inclusief zonnepanelen een duurzaam alternatief voor de toekomst. Ook worden er steeds meer oplaadbare batterijen in winkels verkocht. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor de portemonnee doordat het mogelijk is om oplaadbare batterijen meerdere keren te gebruiken.

Lasershow?

Tot slot, zijn er ideeën om Led-lampen, die we tegenwoordig vaak zien te vervangen door lasers. De voordelen van het gebruiken van lasers in plaats van led zijn dat lasers compacter zijn dan led. Door de compactheid van de lasers is de kwaliteit zeker niet minder, want deze lasers produceren meer dan 1000 keer meer licht. Bovendien wordt er maar een kwart van een stroomnetwerk benut door laserlichten. Kortom, in de toekomst zal de led-lamp waarschijnlijk niet het belangrijkste energiebron meer zijn.

 

https://nl.schreder.com/nl/bedrijfshalverlichting-led