Pakhuis Delft
Image default
Verbouwen

Het keuren van elektrische arbeidsmiddelen

 

Als je een bedrijf hebt met elektrische arbeidsmiddelen dan is het verplicht om een keuring uit te voeren. Deze arbeidsmiddelen worden gekeurd volgens de NEN 3140 keuring. Het bedrijf zal dan een afspraak moeten maken met een gecertificeerd bedrijf om een keuring te laten doen. De keuring is bedoeld om de arbeidsmiddelen te inspecteren op gebreken en  risico’s. Het is erg belangrijk dat arbeidsmiddelen een goede keuring krijgen, omdat het voor werknemers belangrijk is dat zij goed hun taken kunnen uitvoeren, waarbij de middelen optimaal werken. Als een middel niet goedgekeurd is, dan is het ook van belang dat deze meteen aangepast worden, zodat ze volgens de veiligheidseisen voldoen. 

Hoe vaak moet de keuring plaatsvinden? 

Het is wel belangrijk dat de keuring op tijd plaatsvindt. Daarbij moet je ook denken aan het feit dat elektrische arbeidsmiddelen elk jaar een keuring nodig hebben. Kantoor materiaal moet elke 3 jaar een keuring hebben en bedrijfsinstallaties moeten tussen de 2 en 5 jaar gekeurd worden. Het NEN3140 certificaat is een jaar geldig maar het kan zijn dat de werkgever bepaald dat je eerder een examen moet doen. 

Wie mag de keuring uitvoeren? 

Alleen bedrijven die een gecertificeerd keuringsbedrijf zijn mogen deze keuringen uitvoeren. Ook personen die de juiste opleiding hebben gedaan en de bijbehorende diploma hebben behaald, mogen deze keuring uitvoeren. Het NEN3140 certificaat is een jaar geldig maar het kan zijn dat de werkgever bepaald dat je eerder een examen moet doen. Ook kunnen mensen een cursus doen, zodat zij zelfstandig elektrische arbeidsmiddelen kunnen uitvoeren. 

Waar je op moet letten als je een keuring aanvraagt 

Het is wel belangrijk dat je op een paar dingen moet letten als je een keuring aanvraagt. Het is belangrijk dat je het juiste bedrijf of de juiste persoon inhuurt voor de keuring. Kijk dan ook goed op de website of dat het bedrijf ook daadwerkelijk gecertificeerd is. Ook als je een zelfstandige zzp’er aanneemt voor de keuring dan is het goed om altijd een certificaat te zien. Zo weet je met zekerheid dat de persoon gekwalificeerd is. Zo weet je dan ook zeker dat je een goed rapportage terug krijgt met alle belangrijke aspecten van de keuring.