Pakhuis Delft
Image default
Zorg

Tips voor het interieurontwerp van een tandheelkundige kliniek

Er zijn veel factoren die van invloed zijn op het interieurontwerp van uw tandheelkundige kliniek; Ten eerste zijn er de ventilatie- en verlichting functies. Het type verlichting dat je kiest, zal het kleurenschema van de kliniek versterken of zelfs verzwakken. Heldere LED-lampen worden meestal geassocieerd met reinheid en sterilisatie. En dan zijn er nog de rustgevende tinten warm licht, de wachtruimte kan worden uitgebreid met één of meerdere hanglampen en de operatiekamers kunnen worden voorzien van extra verlichting. Vergeet niet dat het meubilair, de kleurstelling van de kamer en de verlichting in balans moeten zijn. Andere operatiekamers, zoals “chirurgische” kamers, hebben helder, constant licht nodig om effectief te zijn. Er moet ook voldoende natuurlijk licht zijn om de cosmetische uitstraling te verbeteren; ventilatie moet niet in sommige kamers worden verhoogd, maar in alle kantoren, inclusief wachtkamers. 

 

Ten eerste is het een veiligheidsmaatregel bij stroomuitval; het laboratorium zou meer ventilatie faciliteiten moeten hebben vanwege de stank en warmte die in de autoclaaf wordt gegenereerd. Bij de inrichting van de tandheelkundige kliniek hoort ook gebruikt meubilair, en dit geldt ook voor de inrichting van de ontvangstruimte van de tandheelkundige kliniek. 

 

Het gebruikte meubilair moet comfort bieden aan zowel personeel als patiënten; Wellicht heb je banken in de receptie, maar nogmaals, het hangt af van het verkeer in de kliniek. Minimaal verkeer is het beste voor een bankstel. Sommige tandheelkundige klinieken worden gerund door een team van tandartsen in één instelling, dus het aantal patiënten is wat hoog. Vanwege het grote aantal kun je het beste op zoek gaan naar een alternatief voor banken, zoals stoelen. Bedenk dan welke kleur banken je gebruikt, want die moeten hygiënisch en gemakkelijk te onderhouden zijn. Zachte of harde stoelen kunnen voor oudere patiënten problemen veroorzaken bij het staan ​​en voldoende ruimte overlaten voor een rolstoel. Omdat je niet wilt dat de patiënten zich misplaatst voelen door zeer modieuze elementen toe te voegen, investeer je het liefste in een meubelontwerp met een ronde vorm dat ook kleine kinderen beschermt die graag rennen. Wat betreft het meubilair, het meubilair van de tandheelkundig kliniek moet voldoende ruimte tussen het meubilair laten, zodat de kamers gemakkelijk kunnen worden verplaatst naar verschillende kamers. 

 

Werknemers

Werknemers moeten ook comfortabel meubilair krijgen, omdat ze misschien niet erg productief zijn als ze de hele dag moeten staan. Tandartsen hebben vaak last van werkgerelateerde ziekten en de zit- of sta houding bepaalt grotendeels de impact op de onderrug, schouder, nek, handen en polsen. Daarom moet je bij het ontwerpen van het interieur van de tandheelkundige kliniek nadenken over het juiste type meubilair, zodat schadelijke posities en sterke inspanningen worden uitgesloten. Nabijheid en plaatsing van gereedschappen kunnen ook positionele afwijkingen voorkomen. Anders zou je, als je efficiënt wilt werken, ook kunnen overwegen om een ​​rustruimte te organiseren waar werknemers zich kunnen uitleven tijdens de lunch of rustpauzes. 


Een ander functioneel gebied is de wasruimte, waar het de bedoeling is om een ​​waterleiding, gootsteen en kasten te installeren om de benodigde accessoires op te bergen. Maar dit komt overeen met de grootte van de faciliteit en mogelijk moet je ook een röntgenkamer maken. Bij de nieuwe inrichting van de tandartspraktijk moet rekening worden gehouden met de eigenschappen en materialen van de vloer; marmer of tegels, de keuze is aan de eigenaren. Zorg ervoor dat je er een kiest die past bij het algemene thema van de kliniek, en houd ook rekening met de materiaalkosten en het totale budget. Verschillende tandarts spullen kopen? Bekijk de tandarts inrichting van Alldent.