Pakhuis Delft
Image default
Woning en Tuin

Koopgids zwangerschapskussen – beste tips

Het zwangerschapskussen; een onmisbaar item tijdens de zwangerschap

Iedereen die zwanger is of net is bevallen zal beamen dat een goed ondersteunend kussen onmisbaar is tijdens en na de zwangerschap. Zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling zal het kussen je veel lichamelijke ondersteuning bieden tijdens het slapen zodat je uitgerust wakker wordt. Na de bevalling zal het kussen je lichaam en het hoofdje van het kindje ondersteunen tijdens het voeden. Maar wat is een zwangerschapskussen of voedingskussen nu precies? En waar moet je op letten bij het kopen van een dergelijk kussen? Het antwoord op deze vragen lees je in dit artikel.

Wat is een zwangerschapskussen?

Een zwangerschapskussens, ook wel voedingskussens genoemd, is een langwerpig worstvormig kussen dat tijdens het slapen je hoofd, nek, buik, knieën en enkels zal ondersteunen. Zeker aan het einde van de zwangerschap kan het gebruik van een dergelijk kussen erg prettig zijn omdat het ervoor zorgt dat je buik wordt ondersteund en het gewicht minder wordt. Na de zwangerschap kan je het kussen gebruiken als voedingskussen waarbij het kussen ondersteuning biedt tijdens de voedingsmomenten. Ongeacht of je borstvoeding of flesvoeding geef zal het kussen zowel jouw arm als het kindje ondersteunen zodat je een zeer comfortabele houding aan kan nemen.

Welke vormen heeft een zwangerschapskussen?

Een voedingskussen heeft de vorm van een lange ‘worst’ in een U-vorm, een J-vorm of een C-vorm die je gehele lichaam zal ondersteunen tijdens het slapen. Er zijn verschillende vormen kussens, waarbij er vooral variatie zit in de lengte van het kussen. Zo zijn er kussens die je lichaam ondersteuning bieden van je hoofd tot aan je enkels, maar er zijn ook kussens die je lichaam ondersteunen van je hoofd tot aan je buik of je knieën. De vulling van de kussens kan ook verschillen en is vooral afhankelijk van je eigen wensen. Zo zijn er kussens die gevuld zijn met wol, kussens die gevuld zijn met kleine vezelbolletjes of kussens die gevuld zijn met ganzendons. Het is belangrijk dat je een vulling kiest die bij jou past omdat de stevigheid van de vulling enorm verschilt. De stevigheid van de vulling heeft invloed op de ondersteuning die het kussen zal bieden, dus zorg voor een vulling die goed bij jouw wensen past.

Waar moet je op letten bij het kopen van een zwangerschapskussen?

Het kopen van een ondersteunend kussen tijdens de zwangerschap kan soms een uitdaging zijn. Want hoe vind je nu het kussen dat het beste bij jou past? Het is dan ook aan te raden om naar een winkel te gaan waar ze meerdere kussenvormen en kussens met meerdere vullingen verkopen. Je kan dan zelf voelen welk kussen jij het prettigst vindt. De meeste kussen zijn uitgerust met wasbare hoezen, zodat je deze hoezen regelmatig kan wisselen. Zeker in de periode van nachtelijke voedingen is dat geen overbodige luxe. De kussenhoezen zijn verkrijgbaar in diverse designs en kleuren zodat je deze kan laten aansluiten bij de sfeer en het design in de slaapkamer of in de babykamer.

Werkt het zwangerschapskussen tegen rugpijn?

Een vraag die veel wordt gesteld is of het kussen ook helpt tegen rugpijn tijdens de zwangerschap. Het antwoord is volmondig ‘ja’, aangezien het kussen het volledige lichaam ondersteund. De rug wordt dan ook ontlast tijdens het slapen waardoor je een ontspannen houding aan kan nemen. Hierdoor zullen je rugklachten afnemen wanneer deze veroorzaakt wordt door een verkeerde slaaphouding of stramme spieren. Let er wel op dat je een kussen kiest die voldoende ondersteuning biedt aan je schouders, buik en knieën.

Voedingskussen vs zwangerschapskussens

Hoewel de benamingen anders doen vermoeden zijn beide soorten één kussen. Het kussen is dus functioneel te gebruiken, zowel tijdens als na de zwangerschap. Het kussen zal tijdens de zwangerschap je lichaam ontlasten en zorgen voor een goede nachtrust terwijl na de bevalling het kussen ook ondersteuning zal bieden tijdens het voeden. Het maakt dan niet uit of je borstvoeding of flesvoeding geeft want in beide gevallen zorgt het kussen voor een comfortabele voedingshouding zodat je ontspannen kan voeden.

Ben je dus op zoek naar een goed zwangerschapskussen of voedingskussen? Kijk dan zeker eens naar de vele mogelijkheden die passen bij jou en jouw wensen. Een dergelijk kussen is eigenlijk onmisbaar in de zwangerschap en in de periode na de bevalling. Een voedingskussen is verkrijgbaar in meerdere vormen en meerdere ondersteuningsniveaus waardoor het belangrijk is om het kussen zelf te testen in de winkel. En heb je uiteindelijk het juiste kussen gevonden? Dan zal je zien dat je de komende tijd niet meer zonder kan!