Pakhuis Delft
Image default
Electronica en Computers

PLM platform: een introductie

Veel ondernemers hebben er nog nooit van gehoord. Toch kan een PLM platform hun vele uren werk besparen. Daarom introduceren wij jou het begrip “PLM platform” met alle belangrijke informatie.

Wat is een PLM platform?

Een PLM platform is een softwaretoepassing in de cloud die bedrijven helpt hun productlevenscyclus te beheren vanaf het ontwerp tot de levering. Het platform stelt gebruikers in staat samen te werken aan productontwikkeling, de voortgang en prestaties te volgen, en gegevensgestuurde beslissingen te nemen gedurende de gehele levenscyclus.

Waarom hebben bedrijven een PLM platform nodig?

In de huidige snelle bedrijfsomgeving moeten bedrijven snel en efficiënt kunnen handelen om de concurrentie voor te blijven. Een PLM platform biedt gebruikers de hulpmiddelen die ze nodig hebben om hun productontwikkelingsproces op een beknopte en gecentraliseerde manier te beheren. Bovendien stelt de mogelijkheid om gegevens en analyses in real time te raadplegen bedrijven in staat geïnformeerde beslissingen te nemen die hen kunnen helpen hun processen te optimaliseren en hun resultaat te verbeteren.

Voor wie is het geschikt?

Een PLM platform is geschikt voor elk bedrijf dat een productlevenscyclus moet beheren, van ontwerp tot levering. Dit omvat bedrijven van alle groottes en industrieën. Vanwege de kosten moeten ZZP´ers vaak afzien van een PLM, hoewel het ook hen zou kunnen helpen.

Welke PLM platforms zijn er?

Er zijn een aantal PLM platforms op de markt, waaronder zowel open source als commerciële opties. Enkele van de populairdere zijn:

  • Proom

  • Autodesk Fusion Lifecycle

  • Siemens NX PLM

  • PTC Windchill PDMLink

Het voordeel van Proom is dit door Nederlanders is ontwikkeld. Mocht je dus vragen willen stellen of poblemen willen aankaarten, kun je dit gewoon in het Nederlands doen. Dat is voor veel ondernemers een hele opluchting.

 

De andere genoemde PLM platforms zijn Engelstalig. Dit is juist een voordeel als je met buitenlandse leveranciers, partners of klanten wilt communiceren. Zij snappen immers een Nederlandse interface niet.

 

Wat voor jou dus het handigst is, moet je zelf afwegen.

Tips om jou te helpen kiezen

Je hebt dus besloten de sprong te wagen en een PLM platform te implementeren. Hoe pak je dat aan?

 

Hier zijn een paar tips:

  1. Definieer jouw eisen. Wat moet het PLM platform voor jou doen? Maak een lijst van alle functies en functionaliteiten die jij nodig hebt.

  2. Doe onderzoek. Zodra je weet wat je nodig hebt, kun je de verschillende platforms bekijken om te zien welke platforms de functies en functionaliteit bieden die aan jouw eisen voldoen.

  3. Maak daarna een shortlist van voor jou interessante platforms.

  4. Neem contact op met die platforms en vraag demo’s of een gratis proefperiode aan.

  5. Probeer de platforms uit.

  6. Nu is het tijd om jouw definitieve beslissing te nemen en het platform te kiezen dat het beste bij jou en je bedrijfsbehoeften past.

Conclusie

Een PLM platform kan jouw bedrijf tijd en geld besparen. Het kan worden gebruikt door bedrijven van elke omvang en in alle bedrijfstakken. Onze tips helpen jou om een keuze te maken. Veel succes!