Pakhuis Delft
Image default
Aanbiedingen

Ben je misselijk door stress? Nick kan je helpen!

In deze blog legt Nick de Waard uit wat je het beste kunt doen als je misselijk bent door stress. Veel van deze tips komen ook uit zijn artikel op deze website.

Angst en misselijkheid: wat is het verband?

Niet iedereen die angst ervaart, ervaart misselijkheid, maar angstgerelateerde misselijkheid komt vrij vaak voor. En het zit niet alleen in je hoofd. Onderzoek toont aan dat angststoornissen een veelvoorkomende oorzaak van misselijkheid kunnen zijn.

Waarom gebeurt dit? Het komt erop neer hoe de vlucht- of vechtreactie van je lichaam werkt. Wanneer je angst ervaart, geven je hersenen chemicaliën af, neurotransmitters genaamd, om je te beschermen tegen de dreiging (zelfs als het slechts een waargenomen dreiging is). Er is een verband tussen je darmen en je hersenen, en neurotransmitters die in je darmen worden geproduceerd, kunnen de hersenfunctie beïnvloeden. Sommige neurotransmitters kunnen het delicate evenwicht van bacteriën verstoren en kunnen een hele reeks symptomen veroorzaken, waaronder misselijkheid.

Angst is gekoppeld aan het prikkelbare darm syndroom

Angst is ook in verband gebracht met het prikkelbare darm syndroom (PDS). Uit een onderzoek onder 124 PDS-patiënten bleek dat ongeveer 38 procent van die patiënten ook angst ervoer. Een grotere studie met meer dan 1.000 studenten vond ook een significant verband tussen angstgevoelens en PDS.

PDS-symptomen kunnen misselijkheid omvatten, evenals:

  • buikpijn
  • opgeblazen gevoel
  • diarree
  • constipatie
  • overtollig gas
  • Misselijkheid kan een symptoom zijn van medicatie tegen angst

Selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) zijn een populaire behandeling voor angststoornissen. Sommige onderzoeken suggereren dat misselijkheid een veelvoorkomende bijwerking van deze pillen kan zijn. Waarom? Het kan zijn dat een toename van serotonine in uw bloed het deel van uw hersenen kan stimuleren dat misselijkheid onder controle houdt.

Hoe angstmisselijkheid te voorkomen?

Af en toe een milde misselijkheid met angst ervaren, is misschien niet zo erg. Maar als u regelmatig intense misselijkheid en angst ervaart, kan dit een aanzienlijke en negatieve invloed op uw leven hebben. Hier zijn een paar tips om deze gevoelens op afstand te houden.

  • Krijg genoeg slaap. Onderzoek toont aan dat een gezonde hoeveelheid diepe slaap kan werken als een natuurlijke angstverlichter. Log indien mogelijk minimaal 8 uur per nacht in.
  • Vermijd cafeïne. Cafeïne kan een veelvoorkomende trigger zijn voor angst en kan angstsymptomen, zoals misselijkheid, nog erger maken. Als je regelmatig last hebt van misselijkheid, overweeg dan om cafeïne uit je dieet te verwijderen.
  • Oefen regelmatig. Lichaamsbeweging kan helpen om opgebouwde spierspanning los te laten die anders tot misselijkheid zou kunnen leiden als u zich angstig voelt. Het kan je ook helpen te ontspannen – wat kan helpen voorkomen dat angst zich in de eerste plaats voordoet.

https://nickdewaard.nl/misselijk-door-stress/