Pakhuis Delft
Image default
Kinderen

De rol van ouders bij de ontwikkeling van hun kind

De rol van ouders bij de ontwikkeling van hun kind

Deze fase is moeilijk te doorgronden als het gepaard gaat met rebellie. Steun op je ondersteuningssysteem om je te helpen emotioneel in balans te blijven en het perspectief te behouden terwijl je je tiener door de adolescentiejaren begeleidt. De pre-tienerjaren zijn cruciaal in de ontwikkeling van een kind. Op deze leeftijd heb je nog veel invloed op de belevingswereld en het leven van je kinderen. Er is echter een harde realiteit. Je hebt steeds vaker te maken met verschillende invloeden in het hoofd van een kind. Er zijn ook veel misverstanden en onzekerheden die het vertrouwen en de spirituele vooruitgang van je kind kunnen doen ontsporen, ook al gebeuren er emotioneel en relationeel veel prachtige dingen. Elk kind is anders, maar de invloed en liefde van ouders zijn altijd essentieel. Je kunt als ouder een ongelooflijk diepgaande en langdurige impact hebben op het leven van je pre-tieners. Je kunt bijvoorbeeld tijd met ze doorbrengen als ze klein zijn door ze te helpen leren fietsen op een kinderfiets 14 inch. Je bent een fundamentele bouwer in het wereldbeeld van je kind en hun emotionele en relationele wereld. Maar het zal wel een investering van tijd en energie vergen. Pre-tieners ondergaan een aantal fysieke en relationele veranderingen die het leven uitdagend en tegelijkertijd verwarrend kunnen maken.

Toon structuur en ordelijkheid

Het is belangrijk te zorgen voor structuur en organisatie. Kinderen hebben baat bij constante en liefdevolle organisatie en regels, zelfs als ze gefrustreerd raken of gaan zeuren. Een ongeorganiseerd tienerbrein kan dus echt baat hebben bij structuur. Er zijn talloze momenten van schuld en schaamte geweest rond het onderwerp structuur en orde in hun huis in de jaren dat ik gewerkt heb met ouders in een therapeutische context. Maar je kunt je kind leren hoe hij zijn spullen moet ordenen in huis, door bijvoorbeeld een mosz telefoontas te kopen om zijn telefoon in op te bergen. Stress en overweldiging zijn veel voorkomende gevoelens van ouders. Ze ergeren zich aan de schijnbaar eindeloze onzichtbare lijst die ze elke dag een gevoel geven dat ze een stap achteruit gaan. Ouders proberen toch vaak heel behulpzaam te zijn bij het ontwikkelen van academische en levensvaardigheden die tieners in de toekomst zullen waarderen. Structuur en orde zijn soms echter onvolmaakt en moeilijk.

Zorg voor humor en genegenheid met speelsheid

Druk om te beginnen je vreugde en liefdevolle glimlach uit. Pre-tieners zijn meer gestrest dan in enig ander stadium van hun ontwikkeling. Lachen en speelsheid zijn dus nodig om de angsten en zorgen waarmee ze te maken hebben in evenwicht te brengen. Ontketen daarom de kracht van je speelsheid als ouder. Het zal je huis en de wereld van je pre-tiener met leven en vrede doordringen. Angst en eenzaamheid zijn de afgelopen decennia allemaal toegenomen maar jouw leuke en aanstekelijke grijns kan jongeren helpen. Speelsheid stimuleert binding en verbeeldingskracht. Daarna kun je kennis en richting bieden. Je kunt ze leren games op een laptop te spelen en ze ook leren hoe ze deze weer in een laptop rugzak kunnen bewaren. Ouders kunnen op dit gebied een enorm verschil maken.

Zorg voor warmte

Je hebt de vrijheid om je warmte en gevoeligheid vrijelijk te geven. Pre-tieners worden geplaagd door onzekerheid en een uitbarsting van negatieve gedachten. De warmte van de ouders kan helpen om de impact van deze gedachten en emoties te verminderen en kan ook veiligheid en vertrouwen bieden. De meelevende en ondersteunende begeleiding van een moeder verhoogt de kans op deze voordelen bij haar kinderen.