Pakhuis Delft
Image default
Onderwijs

Muziek op school: even helemaal ‘uit het hoofd’

Iedereen is muzikaal

In ieder kind zit muziek. Daar zijn wij van overtuigd. Dat betekent dat je kinderen niet alleen een groot plezier doet met muziek, maar dat muziek ook een fantastisch vehikel is om hen dingen te leren. Je raakt met muziek immers aan iets wat al in hen aanwezig is. Er zijn ontzettend veel manieren waarop je muziek in het onderwijs kunt brengen. Van muzikale projecten op de basisschool tot eigentijdse muziekworkshops die perfect aansluiten bij de leefwereld van leerlingen op de middelbare school.

Uit het hoofd

Muziek is een fantastische manier voor kinderen van alle leeftijden om even helemaal ‘uit hun hoofd’ te komen. Ze moeten al zo veel nadenken, stampen, reproduceren. Door aan de slag te gaan met muziek, kunnen ze even contact maken met het stukje van hun identiteit dat veel meer gaat over voelen. Muziek werkt ontspannend én is een fantastische manier om op een constructieve manier uiting te geven aan dingen die je niet kunt verwoorden of aan gevoelens waarvan je niet goed weet hoe je ze ruimte moet geven.

Zelf muziek maken

Wie zelf een instrument bespeelt of zingt, gaat op in de muziek. Dat gevoel wordt vaak alleen maar sterker als je muziek maakt in een groep. Je gaat dan helemaal op in het muzikale geheel. Wat een prachtige manier om samen met al je klasgenoten te werken aan iets moois en om te ervaren dat jouw bijdrage relevant kan zijn in een groot magisch geheel.

Gebruik maken van muziek

Maar leerlingen hoeven helemaal niet altijd zelf muziek te maken om te profiteren van muzikaal onderwijs. Ook dans gaat natuurlijk grotendeels over muziek, maar zoomt daarbij veel meer in op de lichamelijke beleving: je maakt de muziek misschien niet zelf, maar door muziek te gebruiken om zelf in beweging te komen, smelt je er op een bepaalde manier toch mee samen. Ook dans is dus een fantastische manier voor leerlingen om muzikaal uitdrukking te geven aan wie ze zijn én om even helemaal uit hun hoofd te komen.

https://www.kleinkunstig.nl