Pakhuis Delft
Image default
Onderwijs

Circus op School

Circus op school: de vrolijkste workshop workshop

Een circus op school in de vorm van een workshop. Niet alleen leuk maar ook nog eens hartstikke leerzaam. De workshop circusspelen of circustheater is zeer geschikt voor basisschool leerlingen. Op een leuke manier maken ze kennis met alles in en rondom het circus. Leren was nog nooit zo leuk geweest.

Waarom een circus op school?

Op een leuke maar vooral educatieve manier leerlingen uitdagen om hun grenzen te verleggen. In een circus valt veel te doen en te beleven en draait het allemaal om behendigheid en creativiteit. Er zijn verschillende workshop mogelijkheden. Doel van een circus op school is om leerlingen in te laten zien hoe ze zichzelf presenteren en wat er in hun vermogen ligt.

Uit ervaring blijkt dat leerlingen meer zelfvertrouwen krijgen door zelf te doen en te ontdekken. Dit gebeurt binnen de circus workshop op een verantwoorde en veilige manier.

Van jongleren tot goochelen

Geen leeuwen temmen maar wel acrobatische kunsten, grappen en lenigheid laten zien. Het circus op school is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 4-13 jaar. Natuurlijk is het ook mogelijk om een van deze workshops op de middelbare school te houden, hoewel pubers dit minder interessant vinden. Een en ander hangt natuurlijk van het ontwikkelingsniveau van het individuele kind af.

Hoe ziet een workshopcircus op school eruit? Kinderen gaan aan de slag met verschillende materialen waaronder de diabolo, jongleerballen, fitnessbal, springtouw, loopkogel en nog veel meer. Hoe zit het met de oog-handcoördinatie, lenigheid en behendigheid? Kinderen leren zichzelf te ontdekken en verleggen actief hun grenzen.

Maar ook: je inleven in het leven van een clown of goochelaar. Acteren, presenteren en amuseren: daar draait het om.

Circusworkshop basisschool organiseren

Een circusworkshop basisschool organiseren is niet zo moeilijk als gedacht. Tenminste, wanneer gekozen wordt voor professionele kunsteducatie. Het is wel belangrijk dat er een gymzaal of ruim en leeg lokaal beschikbaar is. Let hierbij goed op het aantal deelnemende leerlingen: een circus workshop vraagt om de nodige ruimte. Vooral wanneer leerlingen gaan jongleren of acrobatische kunsten uitvoeren.

Bij voorkeur zijn er beschermende gymmatten, deze beschermen bij valpartijen. Bij het uitbesteden van de circusworkshop basisschool worden alle benodigde materialen geleverd. Wat en hoeveel er nodig is, is afhankelijk van de gekozen workshop. Soms is het nodig om zelf nog voor materialen te zorgen, denk maar eens aan bepaalde kleding.

Zo leuk is een circus workshop

Weet je wat kinderen echt leuk vinden, dan is de keuze voor een circus workshop zo gemaakt. De verschillende workshops zijn goed af te stemmen op de leeftijden van de leerlingen. Natuurlijk is het mogelijk om groepjes leerlingen op te splitsen en hier een onderdeel op aan te passen.

Hoe leuk is een circus workshop nu echt? Vraag aan elk jong kind wat ze later willen worden. Vaak is dit piloot, politieagent of iets waar uitdaging of gevaar inzit. Dit is nu net wat de workshop circus op school op te bieden heeft. En: deze workshops leven nog lang in de herinneringen van het kind door, ook op latere leeftijd. Daar doe je het toch voor?

https://www.grotebroer.com