Pakhuis Delft
Image default
Internet

Standaard aansturing voor een led scherm

Als men een led scherm aanstuurt gebeurt dit vaak met de standaard software die geleverd wordt. Deze software is gemaakt door de leverancier die ook de hardware aansturing van het led scherm heeft geleverd. Tegenwoordig zijn dit meestal 1 van de 2 bekende merken. Linsn en Novastar. Omdat Novastar de laatste tijd het meest gebruikt wordt omdat deze een betere afterservice hebben zullen we deze bespreken.

Novastar heeft als bijgaande software Novastudio. Dit is een vrij simpel softwareprogramma waar men als het ware een soort van Powerpoint presentatie in kan maken. Men kan plaatjes en video’s na elkaar laten afwisselen. In de instelling kan men aangeven hoe lang een plaatje dan in beeld moet blijven. Ook is het mogelijk om aan te geven hoe de plaatjes elkaar afwisselen. Dat wil zeggen hoe het plaatje ontstaat op het scherm. Het kan bijvoorbeeld  van links naar recht in beeld sliden of andersom. Of het komt van boven of beneden. Er zijn diverse instellingen en wij adviseren u om het te testen wat u het prettigst vindt.

Novastar Software voor uw led scherm

Naast de Novastudio heeft men ook nog software die men nodig heeft om de instellingen van het scherm te configureren. Het led scherm is namelijk opgebouwd uit een aantal kleinere modules. Deze modules moeten afzonderlijk natuurlijk wel weten welk stukje beeld ze weer moeten geven om uiteindelijk tot 1 geheel mooi plaatje of video moet komen. Deze software heet of LCT Pluto of LCT Mars. Dit is afhankelijk van het feit of het een synchroon systeem is of een asynchroon. Hierover kunt u meer lezen op de website van Leddisplayexpert BV.

In deze software geeft men een aantal parameters aan. Dit gaat om de afmeting van het cabinet, d.w.z. het aantal pixels horizontaal en verticaal, het type driver dat wordt gebruikt om het led lampje aan te sturen en hoe de modules zijn opgebouwd.

Als u deze gegevens goed invoert en men geeft de juiste routing aan van de kabinetten dan zal het plaatje dat u wilt weergeven ook goed in beeld komen.

Fouten in beeld van een led scherm

Als blijkt dat het beeld wel goed lijkt maar er verschillende delen op de verkeerde plek worden weergegeven dan is de routing niet goed aangegeven. Controleer dit.

Als blijkt dat het beeld echt raar doet dus dat er lijnen in het beeld lopen of het gaat vreemd knipperen dan zijn er duidelijk de verkeerde parameters ingevoerd. We hebben het dan over het type drivers, de scan of de afmetingen van de modules. U dient dit dan te controleren. Het verdient ook altijd de aanbeveling om 1 goed geconfigureerde file goed op te bergen dat als er iets mis is met het scherm en men wil een fabriek reset doen dan heeft u altijd een goede backup om het scherm weer correct werkend te krijgen. 

Als u het echt niet meer heeft is het mogelijk om een nieuwe rcfg (receivingcard) file te programmeren maar hier gaat best wat tijd in zitten. U dient dit dus ten alle tijden te vermijden.