Pakhuis Delft
Image default
Bedrijven

Voordelen van een latex matras

Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende soorten matrassen, dit maakt het moeilijk een matras te kiezen die goed bij jou past. In dit artikel gaan we in op matrassen gemaakt van latex, ook wel bekend als (schuim)rubber. Latex wordt gemaakt van aardolie of natuurrubber, waarbij natuurrubber geoogst wordt van rubberbomen. 

Synthetisch latex of natuurlijk latex?

Latex kan dus gemaakt worden van aardolie of natuurrubber. Als latex gemaakt wordt van een laag percentage natuurrubber gecombineerd met een hoog percentage aardolie noemen we het synthetisch latex. Latex gemaakt van minstens 40% natuurrubber wordt natuurlijk latex genoemd. Synthetisch latex staat erom bekend dat het weekmakers bevat, dit zijn stoffen die een de flexibiliteit verhogen. Deze stoffen kunnen echter wel hormoon verstorend zijn als ze worden ingeademd en zijn dan schadelijk voor de gezondheid. In natuurlijk latex komen deze stoffen niet, of minder voor. 

Voordelen van een latex matras

Er zijn veel voordelen van latex matrassen, vooral wanneer er naar de natuurlijke latex variant gekeken wordt. We hebben ze hier op een rijtje gezet.

  1. Temperatuur

Ook al zijn matrassen gemaakt van synthetisch latex vaak vrij warm, de meeste matrassen van natuurlatex ademen goed. Bij het bedrijf Una Matras doen ze dit door natuurlatex samen te voegen met katoen wat de warmte afvoert en wol wat het vocht afvoert. Een natuurlatex matras van 100 x 200 bijvoorbeeld is perfect voor je schoolkind die soms nog wel eens nachtmerries ervaart. 

  1. Ligcomfort en ondersteuning

Latex heeft een hoog comfort vanwege zijn veerkrachtigheid, hierdoor is het ook uitstekend geschikt voor koppels omdat je geen last van je partner hebt die woelt tot diep in de nacht. Latex matrassen bieden over het algemeen ook erg goede ondersteuning aan de rug en nek, omdat het zich aanpast aan de vorm van het lichaam. Hierdoor verlaagt het ook de druk op het lichaam. Ondanks je slaappositie zullen de  latex matrassen altijd de goede steun bieden.

  1. Levensduur

De gemiddelde levensduur van een latex matras is ongeveer 7 jaar. Natuurlatex matrassen gaan vaak wat langer mee, maar het hangt wel af van de dikte van het matras. Verder zijn latex matrassen ook van nature brandwerend. Omdat natuurlijke latex matrassen geen chemicaliën bevatten, blijft de ecologische voetprint redelijk laag. 

  1. Hygiëne

Latex is een van de meest hygiënisch verantwoorde stoffen die je kunt kiezen voor een matras, aangezien latex geen voedingsbodem is voor schimmels, bacteriën of huisstofmijt. Latex zorgt dus voor een slaapomgeving die geheel allergievrij is.