Pakhuis Delft
Image default
Tuin en buitenleven

Wat is het beste brandhout?

De winter nadert! Je moet het beste brandhout in huis halen voor de brandstof van je open haard en houtkachel. Nordicwoods biedt verschillende houtsoorten aan. Het kan daarom moeilijk zijn om het beste brandhout te kiezen. De meest populaire soorten hardhout die als brandhout worden gebruikt, zijn eiken, beuken, berken, essen en elzen. Elke houtsoort heeft andere eigenschappen. Sommige houtsoorten kunnen heter branden dan andere. Bovendien kunnen andere soorten hardhout langer en schoner branden. Hoe kies je de beste brandhout voor je behoeftes? Hier volgen enkele aanbevelingen over brandhout van hoge kwaliteit.

Welk brandhout brandt het langst?

Sommige houtsoorten branden langer dan andere. Hoe dichter het hout, hoe langer het zal branden. Eiken is een hardhout dat goed en lang brandt. Het heeft een hoge dichtheid en een laag vochtgehalte. Eiken groeien in verschillende delen van de wereld, waaronder Europa, Rusland, China en Noord-Amerika. Eikenhout kan moeilijk ontsteken. Het is dus beter om een ​​vuur te maken door naaldhout te verbranden. Vervolgens kun je het laten branden door eiken brandhout toe te voegen. Op deze manier kun je haard voor een heerlijke warmte zorgen.

Welk brandhout brandt het heetst?

Hardhout kan heter branden dan zachthout. Houd er echter rekening mee dat elke hardhoutsoort een andere warmtegraad heeft. Eiken is een hardhoutsoort met de hoogste warmtegraad. Essen- en beukenhout branden ook heter dan andere soorten hardhout. Essen is een uitstekende keuze om te verbranden in een open vuur. Het geeft meer warmte af dan de meeste andere houtsoorten. Het brandt ook langer dan andere soorten hardhout. Bovendien brandt beuk zeer heet en schoon. Het is een geweldige keuze voor zowel buiten- als binnen. Je kunt het verbranden in houtkachels of open haarden.

Welk brandhout brandt schoner?

Een andere overweging bij het kiezen van brandhout is hoeveel rook het produceert. Hoe minder rook, hoe beter. Daarnaast zal brandhout van de beste kwaliteit niet te veel as produceren. Hardhout heeft ook de neiging om minder rook te produceren dan zachthout. Rook kan schadelijk zijn voor mensen die lijden aan astma of allergieën. Te veel rook irriteert namelijk de longen en neusgangen. Kies het hardhout dat volledig is gedroogd. Het zal dus geen rook uitstoten als het brandt. Het vochtgehalte van hardhout moet lager zijn dan 20%. Een lager vochtgehalte kan ervoor zorgen dat het efficiënt brandt zonder rook en vonken. Zorg ervoor dat je ovengedroogd hout kiest om ervoor te zorgen dat het schoon brandt. Op deze manier veroorzaakt het verbrandingsproces geen luchtverontreiniging die gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid.