Pakhuis Delft
Image default
Tuin en buitenleven

Welke filter voor in je vijver?

Als je een filter zoekt voor je vijver, wil je natuurlijk het allerbeste. Een goed werkend vijverfilter is nodig om je vijver schoon en gezond te houden. Het is logisch dat je de beste vijverfilter wilt kiezen. In dit artikel laten we de populairste filters zien en geeft Peekoi informatie over de belangrijkste eigenschappen van deze filters.

Waarom een filter?

Als je een vijver hebt met vissen, dan maken de vissen afvalstoffen aan. Dit gebeurt niet alleen door hun ademhaling, maar ook door het eten. Ook al zie je het niet, het vijverwater raakt constant vervuild door de vissen. Vissen maken direct afval, zoals ammoniak. Ammoniak is een giftige stof, en als er te veel van in de vijver zit, kunnen de vissen doodgaan. Een biologische vijverfilter verandert ammoniak in nitriet, wat ook nog giftig is. Daarna wordt nitriet omgezet in nitraat. Nitraat is minder giftig en eigenlijk voedsel voor planten. Op die manier is de kringloop bijna compleet. Daarna zullen planten de nitraten afbreken en opnemen. Er zijn verschillende vijverproducten die kunnen helpen. Laat je altijd even adviseren.

Een doorstroomfilter

Dit type filter werkt goed in grote vijvers. Het water wordt met kracht door verschillende lagen filtermateriaal geperst. Meestal is het filtermateriaal van grof naar fijn geordend. De eerste laag vangt het grove vuil op, zodat de andere lagen minder snel vies worden. Hierdoor hoef je minder vaak schoon te maken, en dat is beter voor de bacteriën en het leven in het filter. Belangrijk om te weten is dat het water zonder druk uit de filter stroomt. Daarom moet je het filter zo plaatsen dat het water vanzelf terug de vijver in kan stromen.

Nog een voordeel

Een ander voordeel van een meerkamerfilter of doorstroomfilter is dat je gemakkelijk het filtermateriaal kunt veranderen. Je kunt iets eruit halen en vervangen door beter materiaal, zoals speciale Japanse filtermatten. Die hebben een veel groter oppervlak waar bacteriën zich aan kunnen hechten, in vergelijking met bijvoorbeeld standaard biomedia.

Meerkamerfilter

Meerkamerfilters zijn filters met meerdere delen waar het water doorheen stroomt. Elk deel heeft een ander filtermateriaal dat specifiek vuil verwijdert. Deze filters werken grondiger en kunnen meer aan, dus ze zijn perfect als je veel vissen in je vijver hebt.

Moerasfilter

Een moerasfilter is eigenlijk geen gewone filter, maar het betekent dat je planten gebruikt om het water schoon te maken. De wortels van de planten, die in speciaal materiaal zijn geplant, helpen bij het filteren van vuil en ze houden de grotere stukjes vast. Omdat de planten zuurstof afgeven, creëren ze een goede omgeving voor nuttige bacteriën die helpen bij het omzetten van afval in nitraat, dat minder schadelijk is. Het nitraat werkt als voedsel voor de planten, zodat ze goed kunnen groeien. Welke filter het beste bij jou vijver past, is afhankelijk van je situatie. Schakel daarom altijd een professional in voor advies.