Pakhuis Delft
Image default
Bedrijven

Kies voor een milieuvriendelijke alternatieve kerstboom!

Kerst nadert snel: het is tijd om een kerstboom te kiezen en te versieren! Natuurlijk heb je niets tegen het idee om de magie van de feestdagen in huis te halen, maar een echte boom? Om nog maar te zwijgen van de naalden op de grond, de ontbossing die wordt veroorzaakt of de ruimte die een kunstkerstboom kan innemen. Ben je geen voorstander van bomen omhakken en zoek je naar een milieuvriendelijke optie, overweeg dan een alternatieve kerstboom!

Originele en milieuvriendelijke kerstbomen

Een kunstboom kan vanwege zijn weerstand en duurzaamheid jaar na jaar kan worden gebruikt. We mogen echter niet vergeten dat die weerstand te danken is aan het feit dat het is gemaakt met kunststoffen die afkomstig zijn van materialen die niet biologisch afbreekbaar zijn. Als de dag komt om een kunstkerstboom weg te gooien, blijft dat plastic nog tientallen jaren op de planeet. Bovendien vervuilt de productie ervan het milieu en is het een groot object dat moet worden vervoerd om de consument te bereiken, wat de ecologische voetafdruk vergroot. Een alternatieve kerstboom is een ideale optie voor wie bewust en duurzaam leeft, omdat hij vaak gemaakt is op basis van recycling of hergebruik, en behalve veel duurzamer, ook nog eens mooi en origineel is.

Versier de boom op een verantwoorde manier

Gelukkig hebben we geen hele boom nodig om ons huis voor Kerstmis te versieren. Een paar stukken hout zijn voldoende om een originele alternatieve kerstboom te maken zonder de natuur te ondermijnen. Visueel ziet het eruit als een boom. Je hoeft het alleen maar naar je eigen smaak te versieren. Naast het kiezen van de meest ecologisch duurzame boom, moet je ook rekening houden met de ornamenten die je gebruikt om ze te versieren. Kies ze uit karton of stof. Als ze van plastic zijn gemaakt, duurt het jaren voordat ze biologisch zijn afgebroken. Ga na of je echt kerstlichtjes wil gebruiken. Behalve dat het een energieverbruik is dat we kunnen besparen, kan kerstverlichting metalen zoals aluminium bevatten die meer dan 60 jaar op de planeet blijven zonder biologisch af te breken.

Kerstbomen van gerecycled materiaal

Alternatieve kerstbomen van gerecyclede materialen zijn duurzaam. Behalve dat deze materialen biologisch afbreekbaar zijn, kun je ze jaar na jaar opnieuw gebruiken, dus het voordeel voor het milieu is dubbel. Denk bijvoorbeeld aan een gerecyclede kerstboom van pallets. Pallets worden gebruikt om goederen te laden, maar kunnen daarna opnieuw worden gebruikt. Door ze een nieuw leven te geven, wordt ontbossing tegengegaan. Daarom is het een ecologische optie om ze te gebruiken voor een mooie en milieuvriendelijke kerstboom. Een andere goede manier om de traditionele kerstboom te vervangen door een duurzamere is om er een te kopen die gemaakt is van een kartonnen doos. Hiervoor worden veelal grote kartonnen dozen gebruikt, die in de vorm van een kerstboom worden geknipt en op een kleurrijke manier worden versierd.

De verpotbare boom

Herinner je je nog die kerstboom die er eigenlijk uitzag als alles behalve een kerstboom? Met zijn onwaarschijnlijke takken die zonder veel succes probeerden de natuurlijke conifeer na te bootsen? En rekening houdende met de ecologische voetafdruk, proberen we in ieder geval plastic te vermijden. Dan is een levende boom in een grote pot met zijn wortels in de grond wellicht een optie. Je kunt hem ofwel opnieuw in je tuin planten om een onvergetelijke herinnering te bewaren aan de momenten die je tijdens Kerst met je gezin hebt doorgebracht, of hem terugbrengen naar de kweker die hem zal verpotten. Vervolgens wordt het één tot twee jaar later via hetzelfde proces doorverkocht. Als je een natuurlijke en milieuvriendelijke boom wilt, dan is dit een goede oplossing. Het nadeel is wel dat een verpotbare boom natuurlijk veel meer ruimte in beslag neemt dan bijvoorbeeld een kerstboompje van pallethout.

Een kerst faux grenen of boekenboom

Geen plaats voor een verpotbare boom? Dan is het misschien een mogelijkheid om je ficus als een kerstboom te versieren. Dat is een voordelige oplossing waarbij je je interieur niet specifiek hoeft in te richten voor een extra boom. Haal je kerstversieringen tevoorschijn en geef je favoriete kamerplant een beetje schoonheid. Er is wel één nadeel: het ziet er niet uit als een dennenboom. En dus ook niet als een kerstboom. Is dat geen probleem, dan kun je misschien ook een boekenkerstboom overwegen: stapel oude houten kisten, boeken, fotolijsten, schoenendozen, containers en andere voorwerpen die je in huis hebt of anders in de prullenbak zouden belanden op elkaar om originele en duurzame kerstbomen te maken.

De doe-het-zelf-ladderboom

Pak tijdens een boswandeling met je kinderen een paar vrij dunne boomtakken op die op de grond zijn gevallen. Maak thuis met je buit en een paar touwtjes een soort ladder in de vorm van een boom. Dit is een perfect doe-het-zelf-klusje voor kinderen. Hang er dan een paar versierde ballen en een papieren slinger aan. Bind tot slot je zelfgemaakte boom waar je maar wilt. Kinderen zullen dol zijn op dit soort gezinsactiviteiten en zullen na de wandeling in het bos stoom willen afblazen. Heb je een kat in huis, dan is deze alternatieve kerstboom niet de beste optie, omdat de kans groot is dat hij eraan wil krabben. Er zijn in elk geval net zoveel bomen en manieren om Kerstmis te vieren als er gezinnen zijn. Verwen jezelf met een originele alternatieve kerstboom. En het allerbelangrijkste: heb een geweldige Kerst met degenen van wie je houdt. Fijne kerstdagen allemaal!