Pakhuis Delft
Image default
Recreation / Food

Snoekvissen met kunstaas

Waar vroeger nog veel gevist werd met levens aas (levende vis, zoals voorntjes) mag dat sinds vele jaren niet meer. Gelukkig zijn er tal van andere manieren om een snoek te verleiden tot een aanbeet. Zeker voor de actieve visser is het een leuke bezigheid met kunstaas aan de slag te gaan. Dit kunstaas imiteert de beweging van een (gewonde) vis om zo een aanval van de snoek uit te lokken. In de (online) hengelsport winkel zijn tal van kunstaasjes beschikbaar. Om je op weg te helpen staan in dit artikel enkele hoofdlijnen om overzicht te bewaren in wat er zoal te koop is. 

 

Shads en twisters

Shads en twisters zijn rubber achtige kunstvisjes. Het is een all-round kunstaas dat met een loodgewicht met haak bevestigd worden aan de onderlijn. De shads worden veel ingezet bij het verticaal vissen. Hierbij wordt vanuit een boot gevist met de shad bijna onder de boot. Het kunstaas wordt met tikkende beweging van de bodem af getrokken om vervolgens weer af te laten zakken. Op deze manier kunnen voornamelijk snoekbaarzen goed gevangen worden, maar ook snoek en baars wordt tussendoor gevangen. De twisters hebben een erg bewegelijke staart en worden ingeworpen en binnengehaald.

 

Lepels en spinners

Lepels en spinners is kunstaas dat flits onder water. Door het draaien van een metalen blad wordt de flank van een vluchtende vis geïmiteerd. Zeker in troebeler water kan de roofvis het kunstaas door de flitsen goed waarnemen. Ook dit kunstaas wordt net als de twisters geworpen en met de molen binnengehaald. Zo kan in korte tijd veel water afgevist worden.

 

Pluggen

Ook niet te vergeten in de tacklebox zijn de pluggen. Pluggen zijn soms bijna niet van ech te onderscheiden, met uitzondering dan van de kunststof lip die voorop de vis zit gemonteerd. Door deze lip wordt de plug dieper onder water getrokken tijdens het inhalen. Hij flauwer de lip staat, hoe dieper het kunstaas loopt. Staat de lip bijna verticaal, dan zal de kunstaas niet diep lopen. Doordat het water langs de plug en lip stroomt zal de plug heen en weer bewegen. Ook dit moet de snoek verleiden om te bijten.

 

Jerkbaits

Jerkbaits hebben veel weg van pluggen, echter heeft een jerkbait geen kunststof lip op de voorkant. De jerkbait zal van zichzelf dan ook weinig actie hebben. Deze actie kan je wel krijgen door met schokken het kunstaas binnen te vissen. Door deze schokken schiet de kunstvis van links naar rechts. Voor een beginnende visser is een plug een logischere keuze, maar voor een ervaren vissen kan dit net het verschil maken tussen snoeken die blijven liggen en snoeken die toch willen aanvallen.

https://www.sportvisgigant.nl/