Pakhuis Delft
Image default
Recreation / Food

De functies van antioxidanten

Iets waar men vaak wat over hoort maar eigenlijk weinig vanaf weet zijn antioxidanten, terwijl deze toch uitermate belangrijk zijn de mens. Ze hebben grofweg twee functionaliteiten als het neerkomt op onze gezondheid. Aan de ene kant helpen antioxidanten bij het voorkomen van ongewenste oxidatie in ons lichaam en aan de andere kant zorgen ze ervoor dat vrije radicalen geen schade kunnen aanrichten in het lichaam.

Maar wat betekent dat nou eigenlijk? Oxidatie in het lichaam heeft twee kanten. Zo heb je gewenste oxidatie, wat bijvoorbeeld plaatsvindt bij het verbranden van voedingsstoffen, waarbij de voedingsstoffen worden omgezet in energie en warmte. Ongewenste oxidatie aan de andere kant is het proces waarbij vetzuren worden afgebroken, hierbij komen ook vrije radicalen vrij. Vaak wordt gezegd dat deze niet vrijkomen bij gewenste oxidatie, maar dat is niet waar: tijdens beide processen komen ze vrij, echter komen ze in grotere mate vrij bij ongewenste oxidatie.

Deze vrije radicalen vinden we niet alleen in ons lichaam, maar ook overal daarbuiten. Zo komen ze ook voor in ons voedsel, in de lucht en zitten ze in de straling van de zon. Heel simpel gezegd zijn vrije radicalen zuurstof bevattende bijproducten van zuurstof bevattende reacties. Ze zijn slecht voor ons, omdat ze een elektron missen, waardoor ze ‘gezonde’ cellen aanvallen om aan deze elektron te komen, wat leidt tot kettingreactie aan beschadigingen.

Het is daarom belangrijk om antioxidanten in te nemen. Je hebt ze in soorten en maten en zitten ook in veel voedsel. Daarnaast heb je ze ook als supplement. Het sterkste antioxidant op aarde is het relatief onbekende Astaxanthine, wat van nature voorkomt in algen en rood is van kleur. Onder andere bij www.topvitamins.nl kan je deze antioxidant vinden. Door te zorgen dat je hier voldoende van inneemt geef je  ongewenste oxidatie en ook vrije radicalen geen kans!

http://topvitamins.nl/