Pakhuis Delft
Image default
Recreation / Food

Wat is chiazaad?

Chiazaad is superfood die waarschijnlijk al zo’n 5500 jaar bestaat. De oude Azteken gebruikten de zaden al vanwege hun goede voedingswaarden. De naam is afkomstig van het Mexicaanse Nahua volk, waarin ‘ Chian’ wordt vertaald naar ‘vettig’. De zaden kwamen met de schepen van de beroemde ontdekkingsreiziger Colombus mee vanuit Amerika en verspreiden zich daarna over de hele wereld, door het veranderende eetpatroon van de 50 jaar zijn Chiazaden een steeds belangrijker onderdeel geworden voor onze voeding. Er zijn veel onduidelijkheden over de Chiazaden, waarbij mensen beweren dat het begrip ‘superfood’ onzin is en dat Chiazaden slechts een placebo zijn.

Wat is er waar over Chiazaden?

Chiazaden zijn zwart en wit en smaken nergens naar. Uit onderzoek is gebleken dat het witte Chiazaad iets meer proteïnen bevat en het zwarte Chiazaad meer vezels, dit verschil is echter minimaal. Het is veel belangrijker om te kijken naar de kwaliteit van de grond waar de Chiazaden in verbouwd worden, deze zorgen voor een hogere kwaliteit. Vrijwel alle Chiazaden worden in Amerika verbouwd, nog steeds. De voedingswaarden zijn inderdaad enorm hoog van Chiazaden, er zit bijvoorbeeld 5 keer meer calcium in dan halfvolle melk en 14 keer meer magnesium dan in broccoli. Al met 2 theelepels Chiazaad zorg je ervoor dat je een gezonder en sterker lichaam krijgt.

Wat zijn de effecten van Chiazaad?

Chiazaad wordt gebruikt als toevoeging aan je voedsel, om zo alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Door de vele goede stoffen die erin zit zorg je bijvoorbeeld voor een betere aanmaak van spieren, dus het is ook goed voor sporters. Daarnaast krijg je dankzij de omega 3 vetzuren een mooiere huid, haar en conditie. De vezels zorgen voor een goede stoelgang en je krijgt er een positief gevoel van. Kortom, het toevoegen van Chiazaad aan je maaltijden is een perfecte manier om je lichaam in balans te brengen.

http://www.chiazaden.org/